Petitie voor Maas in de wet

De stichting Maas Cleanup is een petitie gestart om op te komen voor de rechten van de Maas. Bedoeling is om de Maas rechtspersoonlijkheid te laten toekennen en haar vrij van verontreiniging te laten stromen.

Delen:

Depositphotos_333704444_s-2019-36e2d907
foto: Depositphotos

Tijdens de jaarlijkse Maas Cleanup-dag worden tonnen aan zwerfafval uit de Maas gehaald. Maar om voor een schonere rivier niet alleen van dergelijke opruimacties afhankelijk te zijn, wilde de stichting Maas Cleanup structurelere oplossingen bedenken.
Milieurechtjurist Jessica den Outer (VN-expert ‘Harmony with Nature’-programma) en advocaat omgevingsrecht Nina Rijsterborgh (Boels Zanders Advocaten) raakten bij de stichting betrokken en bekeken de mogelijkheden om wet- en regelgeving aan te passen om de rechten van de Maas te beschermen. (Den Outer vertelde daar afgelopen najaar als Mr. van de week al over.)

Rechten van de natuur

Voortbouwend op internationale voorbeelden van rechten voor rivieren constateerden ze dat de Maas bepaalde fundamentele rechten heeft, zoals het recht vrij te zijn van verontreiniging. Als de Maas rechtspersoonlijkheid zou hebben, zouden vertegenwoordigers kunnen opkomen voor die rechten.
Wereldwijd worden rechten van de natuur door steeds meer landen erkend. Zo kreeg bijvoorbeeld de Nieuw-Zeelandse rivier Whanganui in 2017 rechtspersoonlijkheid. De rivier wordt door een aantal voogden vertegenwoordigd (deels door de lokale Maori-gemeenschap en deels door de overheid benoemd). Zij mogen opkomen voor en handelen vanuit het recht van de rivier.

Tweede Kamer

Den Outer en Rijsterborgh stelden de petitie ‘Maas in de wet’ op. Daarin vraagt de stichting Maas Cleanup de Tweede Kamer om te onderzoeken of en op welke wijze de Maas rechten kan krijgen toegekend door middel van rechtspersoonlijkheid, zodat de rechten van de rivier beter kunnen gewaarborgd. Maas Cleanup streeft ernaar 50.000 handtekeningen te verzamelen, en wil de petitie op 18 september (de eerstvolgende Maas Cleanup Day) aan Tweede Kamerleden overhandigen.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven