Piketmeldingen en -declaraties zijn nu zichtbaar in interactief dashboard RvR

Welke type piketmeldingen worden er jaarlijks gedaan? Hoe vaak kreeg men een piketadvocaat en hoe vaak een advocaat naar keuze? Wat was de leeftijd van de rechtszoekenden bij jeugdpiket? Dat is nu allemaal te zien in het dashboard Piket van de Raad voor Rechtsbijstand.

Delen:

Piketmeldingen en -declaraties zijn nu zichtbaar in interactief dashboard RvR - Mr. online

Het Kenniscentrum van de Raad voor Rechtsbijstand verzamelt, analyseert en deelt kennis en data over het stelsel voor gesubsidieerde rechtsbijstand. De dashboards Maandcijfers en Aanbod advocatuur gesubsidieerde rechtsbijstand zijn al eerder gepubliceerd. Sinds eind november is daaraan het dashboard Piket toegevoegd.

Cijfermatige ontwikkelingen

Het dashboard laat de cijfermatige ontwikkelingen van het aantal piketmeldingen en piketdeclaraties vanaf 2019 zien. Voor de piketmeldingen is onder andere te zien hoeveel piketmeldingen er per piketsoort zijn geweest (straf, jeugdstraf, psychiatrische patiënten en vreemdelingen), wat het aantal piketadvocaten en voorkeursadvocaten was en wat het aantal piketmeldingen per meldingstype is. Ook worden grafieken getoond over de rechtspositie van de rechtzoekende en is er informatie over de leeftijd van de rechtzoekende. Ook is inzichtelijk gemaakt hoeveel piketdeclaraties er per piketsoort waren en wordt het aantal piketdeclaraties per verrichting in kaart gebracht.

Cookies accepteren

De cijfers zijn toegankelijk gemaakt in een interactief dashboard, dat overigens alleen kan worden ingezien als cookies worden geaccepteerd. Het is mogelijk om te filteren en in te zoomen op onder andere piketsoort, meldingstype, categorie feit, leeftijd en verrichting.

Strafpiketmeldingen

Uit het dashboard blijkt dat het aantal strafpiketmeldingen in 2022 is gestegen (tot 102.549) nadat het de voorgaande jaren steeds daalde (tot 93.564 in 2021). Steeds vaker treedt daarbij een voorkeursadvocaat op.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven