Staatssecretaris Teun Struycken (NSC) geeft in de brief aan de Kamer aan dat de oorspronkelijke planning om deze zomer te komen tot een conceptwetsvoorstel voor wijziging van de Advocatenwet niet wordt gehaald. De minister wilde het conceptvoorstel rond deze tijd aan de betrokken partijen binnen de advocatuur ter consultatie voorleggen.
Uitstel
Het uitstel heeft te maken met het feit dat de staatssecretaris een voor de zomer door de Kamer aangenomen motie van VVD-Kamerlid Ulysse Ellian in het nieuwe toezichtmodel wil verwerken.
In die op 18 juni aangenomen motie is de regering verzocht om ‘bij de versterking en hervorming van het toezicht op de advocatuur zowel het toezicht, het klachtenonderzoek en het onderdeel van het tuchtrechtelijk toezicht op naleving van de kernwaarden, onder te brengen bij de nieuw te vormen Onafhankelijke Toezichthouder Advocatuur (OTA)’.
De staatssecretaris: “De motie van lid Ellian wijkt wezenlijk af van de door mijn ambtsvoorganger geformuleerde contouren voor een nieuw toezichtmodel, zoals aan uw Kamer kenbaar is gemaakt op 29 juni 2023. Ik vind het daarom van belang om de komende periode met betrokken partijen binnen de advocatuur te praten over het toezicht en de wijze waarop met de motie van lid Ellian moet worden omgegaan.”
Achterhaald
In de genoemde Kamerbrief van 29 juni vorig jaar was er nog sprake van dat er een belangrijke rol voor de lokale deken zou blijven bij de tuchtklachtbehandeling, zoals die is vastgelegd in de Advocatenwet. Klachten en signalen over advocaten kwamen in die opzet terecht bij een meldpunt, dat de tuchtklacht vervolgens zou doorzetten naar de lokale deken. Die opzet is inmiddels dus achterhaald.
De Nederlandse Orde van Advocaten reageerde eerder kritisch op de motie van Ellian. Ze gaf aan dat ze de keuze om ook de klachtbehandeling bij de OTA onder te brengen vergaande implicaties vond hebben voor stelsel van de Nederlandse advocatuur: ”Met het onderbrengen, naast het toezicht ook van de klachtbehandeling bij de landelijke OTA, zou de historische en breed door interne en externe stakeholders als waardevol geziene rol van de lokale deken in dit stelsel eindigen, net als de institutionele dynamiek die met deze rol gepaard gaat.”
Staatssecretaris Struycken verwacht de Kamer in het najaar te kunnen informeren over de voortgang van zijn plannen over de hervorming op het toezicht.