Plexiglas tegen corona in rechtbanken

Delen:

Plexiglas
Foto: Shutterstock

In een aantal zalen van de rechtbanken van Noord-Nederland, Den Haag en Rotterdam zijn schermen van plexiglas geplaatst rondom de rechters, griffiers en officieren van justitie. Deze schermen moeten voorkomen dat het coronavirus in de zittingszaal wordt verspreid.

Parketpolitie

Vanaf 17 maart worden alleen nog urgente rechtszaken behandeld, bijna allemaal digitaal. Fysieke zittingen zijn een uitzondering. Dat die niet zonder gevaar zijn, bleek op woensdag 1 april in de rechtbank Rotterdam, waar bij een verdachte de stoppen doorsloegen. Daardoor werd de parketpolitie blootgesteld aan besmetting met het coronavirus.

Spugers en hoesters

De Rechtspraak maakte deze week bekend dat rechters de afgelopen drie weken 20 corona-gerelateerde strafzaken hebben behandeld via het snelrecht. Het gaat onder meer om coronaspugers en -hoesters. Veel zaken vonden de afgelopen periode plaats via telehoren, waarbij vanuit de zittingzaal via een videoverbinding contact wordt gelegd met advocaten en verdachten. In 13 coronazaken is uitspraak gedaan.

Voorzieningen uitgebreid

Verder laat de Rechtspraak weten dat zoveel mogelijk zaken doorgaan. Doordat de voorzieningen voor een telefonische (beeld)verbinding zijn uitgebreid, kunnen vanaf 7 april meer en ook andere soorten zaken dan de meest urgente op afstand worden behandeld. De rechtspraak heeft hiervoor een algemene regeling opgesteld. De recente regelingen per rechtsgebied zijn gepubliceerd op de themapagina corona. De maatregelen duren in elk geval tot 28 april.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven