Plussen en minnen voor de Nederlandse rechtspraak

In vergelijking met andere Europese landen is de kwaliteit van de Nederlandse rechtspraak over het algemeen goed, blijkt uit onderzoek van de Raad voor de rechtspraak. Maar er zijn wel verbeterpunten: zo kan de digitale toegankelijkheid stukken beter.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_10054911_s-2019-a4205f69
beeld: Depositphotos

In ‘Kwaliteit van de rechtspraak: Een kijk over de grenzen’ vergelijken de onderzoekers Frank van Tulder, Kim Strijbos en Sarah Koolen, werkzaam bij de Raad voor de rechtspraak, verschillende onderdelen van de Nederlandse rechtspraak met die in andere landen. Ze doen dit aan de hand van een aantal internationale onderzoeken.

Een van de hekkensluiters

Op het gebied van digitale mogelijkheden om een zaak aan te brengen en de voortgang ervan te volgen, is Nederland een van de hekkensluiters van West- en Midden-Europa. Nederland scoort wel goed op het gebied van het verschaffen van online informatie aan het publiek, en gemiddeld op het online publiceren van uitspraken.

Doorlooptijden

De doorlooptijden van kleinere zaken in Nederland zijn relatief kort in vergelijking met andere landen, maar in grotere zaken juist relatief lang. Bij grotere zaken vindt ook vaker een relatief tijdrovende behandeling in hoger beroep plaats. Voor bedrijven zijn, anders dan voor individuele personen, de kosten van procederen relatief hoog vergeleken met andere West- en Midden-Europese landen.

Onafhankelijkheid

De Nederlandse rechter is – in vergelijking met die in andere landen – in grote mate onafhankelijk. Dat vinden zowel bevolking, bedrijven, juridische experts en advocaten als rechters zelf. In Scandinavië het Verenigd Koninkrijk en Ierland is de onafhankelijkheid van de rechter nog wel wat sterker. Op het gebied van onpartijdigheid en discriminatie is het beeld hetzelfde.

Effectiviteit

De Nederlandse rechter oefent volgens het onderzoek in vergelijking met andere landen een relatief effectieve controle op de overheid uit. Nederland kent bovendien een effectieve tenuitvoerlegging van civielrechtelijke vonnissen. De beoordeling van de effectiviteit van het strafrechtelijk systeem valt minder goed uit. Ook hier scoren Scandinavische landen het beste; op mondiaal niveau geldt dat voor Singapore.

Voor bedrijven die de nakoming van contractuele verplichtingen wil afdwingen is het Nederlandse rechtssysteem niet erg effectief. Dat komt door onder meer de  gebrekkige digitalisering van de behandeling van zaken, in combinatie met lange doorlooptijden en tamelijk hoge kosten. De omgang met faillissementen is beter: in West- en Midden-Europa zijn er slechts vier landen die het beter doen. Wat betreft de mate waarin schuldeisers worden gecompenseerd, scoort Nederland als een-na-beste.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top