Het gebrek aan genoeg personeel zorgt vooral voor problemen bij migratie- en jeugdbeschermingsorganisaties, zo meldt de Inspectie Justitie en Veiligheid in haar Jaarbericht 2022. “Nog steeds heeft de jeugdbescherming een te lange wachtlijst van kinderen die dringend hulp nodig hebben omdat zij worden mishandeld of verwaarloosd.” En in de asielopvang blijven de leefomstandigheden van alleenstaande kinderen en jongeren “onder de maat”.
Goed personeel
“Om een crisis of incident te voorkomen of aan te pakken, hebben organisaties in elk geval voldoende goed toegerust personeel nodig. Dat is een van de basisvoorwaarden, wil een organisatie weerbaar en veerkrachtig zijn”, zegt inspecteur-generaal Esther de Kleuver van de Inspectie JenV.
Maar niet alleen personeelstekorten maken het werk lastig, de inspectie constateert dat er bij de uitvoeringsorganisaties ook langdurende problemen zijn op het gebied van samenwerking en informatievoorziening.
Crisisaanpak
De organisaties kunnen hier vaak zelf weinig aan doen. Om tot een oplossing van de hardnekkige problemen te komen, vindt de Inspectie dat ook de opdrachtgevers van de organisaties moeten helpen. Daarom heeft zij vorig jaar bij de verantwoordelijke bewindspersonen aangedrongen op een crisisaanpak op het gebied van jeugdbescherming. Ook heeft de Inspectie de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid verzocht om het staatsnoodrecht toe te passen, om meer goede opvangplaatsen voor asielzoekers te creëren.
Bevoegdheden
Overigens loopt de Inspectie JenV zelf ook tegen knelpunten aan. Zo krijgt ze bijvoorbeeld niet altijd alle informatie die voor het toezicht nodig is, door onduidelijkheden over bevoegdheden of door hiaten in wetten. De Inspectie wil daarom dat haar bevoegdheden duidelijker worden vastgelegd.