Raad van State doet 800 fosfaatzaken voor CBb

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Koeien
Foto: Pixabay

Om de afhandeling van fosfaatzaken te versnellen doet de Raad van State 800 beroepszaken voor het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en het CBb hebben daarover afspraken gemaakt.

Fosfaatreductieplan

Het gaat om beroepszaken over de Regeling fosfaatreductieplan voor melkveebedrijven. Boeren kregen tegen boetes omvat ze in 2017 meer koeien hadden dan was toegestaan, en gingen tegen die boetes in beroep. De zaken worden grotendeels afgedaan door staatsraden van de Afdeling die tevens raadsheer-plaatsvervanger zijn in het CBb. De zittingen vinden plaats in het gebouw van de Raad van State en starten in maart 2020.

Melkveesector

Het CBb heeft te maken met een grote instroom van beroepszaken over het terugdringen van de fosfaatuitstoot in de melkveesector. Die instroom was de afgelopen jaren gemiddeld 2500 zaken per jaar, terwijl het CBb er gemiddeld 1000 à 1200 per jaar binnenkrijgt.

De toename wordt veroorzaakt doordat verschillende wettelijke maatregelen voor het terugdringen van de fosfaatuitstoot door mest elkaar snel opvolgden: de Regeling fosfaatreductieplan uit 2017 en de fosfaatrechtenregeling uit 2018.

Koeien wegdoen

Het CBb heeft voorrang gegeven aan de behandeling van de ongeveer 1350 fosfaatzaken die voor de bedrijven de meest ingrijpende gevolgen hebben, bijvoorbeeld omdat boeren koeien moeten wegdoen. Hiervoor is het CBb in 2019 een project gestart, waarvan fase 1 (780 zaken) in mei 2020 wordt afgerond, waarna fase 2 start na de zomer van 2020. Door de samenwerking met de Raad van State zullen de fosfaatzaken eind 2020 zijn behandeld.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top