Raad van State publiceert 125 oude adviezen na WOO-verzoek

Na een verzoek op basis van de onlangs in werking getreden Wet open overheid heeft de Raad van State 125 oude adviezen gepubliceerd. De adviezen stammen uit de periode van januari 2000 tot mei van dit jaar.

Delen:

Depositphotos_71502059_S-oude documenten-9a7d5e74
foto: Depositphotos

De Wet open overheid, die op 1 mei in werking is getreden als opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur, betekent voor de Raad van State een grote verandering ten opzichte van de oude werkwijze. De Wet open overheid bepaalt namelijk dat de Afdeling advisering van de Raad van State haar eigen adviezen openbaar maakt en publiceert binnen twee weken nadat de adviezen zijn vastgesteld. Tot 1 mei gold dat een advies pas openbaar werd gemaakt als de minister het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer had ingediend, een Tweede Kamerlid het advies aan de Tweede Kamer stuurde of als de algemene maatregel van bestuur werd ondertekend en bekendgemaakt.

Initiatiefwetsvoorstellen

De 125 oude adviezen wetgevingsadviezen die de Raad van State nu op zijn website heeft geplaatst zijn niet eerder openbaar gemaakt. Dat is nu alsnog in één klap gebeurd na een Woo-verzoek van een particulier.

37 van de oude adviezen betreffen adviezen over initiatiefwetsvoorstellen van Tweede Kamerleden. De andere zijn adviezen die de Afdeling advisering uitbracht aan de regering over wet- en regelgeving. Daarbij zijn acht adviezen over goedkeuring van verdragen, negen zogenoemde voorlichtingen aan regering en parlement en 23 adviezen over algemene maatregelen van bestuur.

Wekelijkse publicatie op maandagochtend

Sinds het ingaan van de Wet open overheid publiceert de Raad van State iedere maandagochtend om 10.00 uur alle adviezen die de Afdeling advisering de week daarvoor in haar wekelijkse vergadering op woensdagmiddag heeft vastgesteld.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven