Raad voor Rechtsbijstand pleit voor zelfredzame burger

Delen:

De Raad voor Rechtsbijstand pleit in haar jaarverslag voor een dienstbare overheid, heldere regels en een zelfredzame burger. Als heldere regels worden gesteld en goed worden uitgelegd, kan de burger het eerder zelf af, zonder hulp van de overheid.

Als een burger steeds meer zelf begrijpt en zelf kan doen, vergroot dat zijn eigen invloed op juridische problemen. Dit vermindert zijn behoefte en noodzaak aan rechtsbijstand. Als ook de overheid zijn belofte van een pro-actieve houding naar de burger waarmaakt en meer en betere informatie biedt, ontstaat er minder behoefte om zaken juridisch uit te vechten. Aldus de Raad.

Met het jaarverslag doet de Raad verslag van de ontwikkelingen die binnen het stelsel van de gesubsidieerde rechtsbijstand plaatsvinden. Naast de belangrijkste cijfers over toevoegingen komen ook de nieuwe administratieve werkwijze van de Raad ‘High Trust’ en de consequenties van het Salduz-arrest voor de strafketen aan bod. In het jaarverslag wordt ook aandacht besteed aan de Wet beëdigde tolken en vertalers, de Wet schuldsanering natuurlijke personen en asielrechtsbijstand.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven