Rechtbank Rotterdam begint met livestreams

De rechtbank Rotterdam begint binnenkort met livestreams van rechtszaken. Door de rechtszaken online uit te zenden, wil de rechtbank de aandacht voor rechtszaken vergroten. Het idee bestond al eerder, maar door de coronacrisis is de uitvoering versneld.

Delen:

Rechtbank Rotterdam begint met livestreams
Foto: Pixabay

Sommige zittingen worden al voor een beperkt publiek online uitgezonden omdat er veel minder belangstellenden welkom zijn op de publieke tribune. Via gepersonaliseerde links kan het publiek dan online rechtszaken volgen. Dat gebeurde onder meer bij het kort geding tussen de brillenproducenten GrandVision en EssilorLuxottica.

Stapje verder

De rechtbank Rotterdam gaat nu een stapje verder met livestreams die iedereen kan bekijken, zonder registratie vooraf. Het gaat daarbij om zaken met een grote maatschappelijke betekenis. Woordvoerder Pelle Biesmeijer van de rechtbank zegt in het AD dat niet alle zaken geschikt zijn voor livestream. Strafzaken zijn volgens hem lastig in verband met de privacy van verdachten en slachtoffers. Hij benadrukt dat verdachten nooit tegen hun zin in beeld worden gebracht. De rechtbank verwacht eens per zes weken te streamen.

Eerder zond de rechtbank Amsterdam een deel van het Wilders-proces live uit, en rechtbank Den Haag deed hetzelfde met het kort geding van horecaondernemers tegen de staat.

In juli zond de Raad van State voor de eerste keer een livestream uit.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven