Rechtbank Rotterdam gaat digitaal

Delen:

De rechtbank Rotterdam heeft onlangs de eerste digitale zittingszaal van Nederland in gebruik genomen. De digitale zittingszaal is voorzien van de nieuwste ICT-toepassingen en moet daarmee een bijdrage leveren aan een efficiënter proces.

In een rechtsgang wordt steeds vaker gebruik gemaakt van digitaal bewijsmateriaal en ook willen procespartijen gegevens ter plekke digitaal uitwisselen. Met de opening van deze digitale zittingszaal is de rechtbank Rotterdam klaar voor de nieuwste manier van proces voeren.

Rechters, het OM en advocaten kunnen in de zittingszaal gebruik maken van hun eigen en gezamenlijke digitale dossiers tijdens de zitting. Voor advocaten is er een gratis draadloze internetverbinding. Alle procespartijen kunnen processtukken, zoals tekstbestanden, videobeelden, foto’s, geluidsopnamen en omgevingskaarten zien en met elkaar delen. Voor de media zijn er aansluitpunten voor geluidsopnamen in de voorste bezoekersbanken. Alle meubilair is in hoogte verstelbaar, de beeldschermen zijn verzonken en de griffier bedient de apparatuur op afstand. Uiteraard blijft het mogelijk om ook ‘papieren’ zittingen te houden.

Deze nieuwe zittingszaal is ook een vervolg op de digitaliseringslag van de dossiers bij de rechtbank Rotterdam, de zogenaamde Digitale Dossiers. Hierin zijn teksten, maar ook audio en video beschikbaar. Voorheen werkte de griffier eigenlijk alleen met een pc en beeldscherm. Rechters en procespartijen keken waar nodig mee via kleine schermen. In de toekomst verwacht de rechtbank dat steeds meer procespartijen gebruik gaan maken van de nieuwste ICT toepassingen. De digitale zittingszaal is opgezet als pilot. Na evaluatie ervan zal de rechtbank Rotterdam besluiten of er meer zittingszalen digitaal worden ingericht. In de digitale zittingszaal vinden nu vooral zittingen van de sector bestuursrecht plaats.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven