Rechtbank wil scheldende fiscalist drie jaar weren

De rechtbank Gelderland heeft de buik vol van een gemachtigde in belastingzaken die zich regelmatig te buiten gaat aan scheldpartijen en intimidaties. De rechtbank heeft daarom aan de Hoge Raad de prejudiciële vraag gesteld of deze gemachtigde voor drie jaar kan worden geweigerd wegens beledigende, smadelijke en bedreigende taal in de processtukken.

Delen:

Rechtbank wil scheldende fiscalist drie jaar weren
Beeld: Depositphotos

Anders dan in het civiele recht, is in het bestuursrecht niet expliciet opgenomen dat een gemachtigde voor een bepaalde tijd kan worden geweigerd.

De gemachtigde voert vele procedures op het gebied van de belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Hij maakt in de processtukken gebruik van beledigend taalgebruik over ambtenaren van de Belastingdienst, rechters en rechterlijke colleges. De gemachtigde is hiervoor meerdere malen gewaarschuwd en in bepaalde zaken ook geweigerd. Tot een verbetering van zijn gedrag heeft dit volgens de rechtbank niet geleid.

‘Verneuken van rechten’

Hij noemde Hoge Raad-president Maarten Feteris eerder ‘een gekende crimineel,’ vond Nederland ‘een kutland’, betitelde de procesgemachtigde van de Belastingdienst als een ‘clown, geboren loser, charlatan en kennelijke boef’ en maakte het gerechtshof Amsterdam uit voor een stelletje criminelen. Ook schold de fiscalist de Hoge Raad uit voor ‘de max op het gebied van verneuken van de rechten van belastingplichtigen’.

In een nieuwe zaak diende de gemachtigde weer een processtuk met ongepast taalgebruik in. De rechtbank wil hem daarom voor een periode van drie jaar weigeren. Zo wil de rechtbank wil een respectvolle omgang van procesdeelnemers stimuleren en belanghebbenden beschermen tegen een disfunctionerende gemachtigde.

Ernstige bezwaren

De rechtbank vraagt aan de Hoge Raad duidelijkheid of de Algemene wet bestuursrecht aan de bestuursrechter de mogelijkheid geeft om een gemachtigde tegen wie ernstige bezwaren bestaan voor een bepaalde periode te weigeren. En of de termijn van drie jaar redelijk is ten opzichte van het beoogde doel.

Na het antwoord van de Hoge Raad zal de rechtbank een definitieve beslissing nemen over de weigering van de gemachtigde. Mocht de rechtbank de gemachtigde voor een bepaalde periode weigeren dan krijgen de belanghebbenden de gelegenheid een andere gemachtigde aan te stellen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven