Rechtbank Zwolle moet sneeuwruimen

Bij de rechtbank Zwolle haalde een gespecialiseerd bedrijf maandagavond en zondag de dikke sneeuwlaag van het dak, om gevaarlijke situaties te voorkomen. Door een constructiefout mag er sinds 2018 op het dak niet meer dan tien centimeter sneeuw liggen. Met de voor het dak en de risicovloeren van het gerechtsgebouw benodigde herstelmaatregelen is tot op heden niet begonnen.

Delen:

Rechtbank Zwolle moet sneeuwruimen
Foto: Pixabay

Zondag en ook maandagavond werd er hard gewerkt om te voorkomen dat het dak van de rechtbank zou bezwijken, meldt Weblog Zwolle. Daar kwamen zelfs een hoogwerker en twee zuigwagens aan te pas.

Preventie

Twee jaar geleden werd bekend dat de rechtbank in Zwolle – net als de Hoge Raad in Den Haag – kampt met risicovloeren en een risicodak. Een aantal werkplekken in Zwolle is daardoor sinds 2018 buiten gebruik.

Naar aanleiding van het onderzoek naar de vloeren en het dak zijn er ook direct afspraken gemaakt over wat er bij hevige sneeuwval moet gebeuren, meldt een woordvoerder van de rechtbank Overijssel desgevraagd. Met een daarin gespecialiseerd bedrijf is afgesproken dat ze bij veel sneeuwval direct komen ruimen, om te voorkomen dat het dak te zwaar wordt belast en er gevaarlijke situaties zouden kunnen ontstaan. Van gevaar is geen sprake, zoals de lokale media schrijven, aldus de woordvoerder. “Het is puur preventie.”

Het is volgens de woordvoerder de eerste keer dat de rechtbank het bedrijf moest bellen. “Hiervóór zijn ze alleen een keer langs geweest om te testen.”

Breedplaten

De problemen bij de vloeren en het dak worden veroorzaakt door het gebruik van zogeheten breedplaten. Na het instorten van de parkeergarage van Eindhoven Airport op 27 mei 2017 werd duidelijk dat aan deze breedplaatvloeren risico’s kleven. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde dat de vloerplaten anders werden toegepast dan gebruikelijk, zonder dat werd nagedacht over de consequenties.

Herstelmaatregelen

Om de gebouwen weer volledig te kunnen gebruiken zijn herstelmaatregelen nodig. Het Rijksvastgoedbedrijf werkt aan oplossingen, op basis van een vernieuwd stappenplan dat demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) op 22 mei 2019 naar de Tweede Kamer stuurde.

De herstelwerkzaamheden aan de vloeren en het dak bij de rechtbank in Zwolle zijn tot op heden niet begonnen, laat de rechtbankwoordvoerder weten. Het gebouw is wel veilig, maar enkele werkruimtes zijn nog steeds buiten gebruik. Omdat de meeste mensen in coronatijd thuiswerken is dit volgens hem nu geen urgent probleem.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven