Rechtbanken bundelen krachten in aanpak ondermijning

Delen:

Beeld: Depositphotos

Rechtbanken in het zuiden van het land gaan samenwerken in de aanpak van ondermijningszaken. Rechters, rechter-commissarissen en juridisch medewerkers van drie rechtbanken gaan een soort vliegende brigade vormen, die ingezet kan worden als in Brabant, Limburg of Zeeland een grote ondermijningszaak speelt.

Dat meldt de Rechtspraak. De proef is een vervolg op de vaste ondermijningskamer die de rechtbank Zeeland-West-Brabant twee jaar geleden in het leven heeft geroepen.

De bedoeling is dat rechters en juridisch medewerkers die veel ervaring hebben met ondermijningszaken zo nodig kunnen bijspringen bij andere rechtbanken. Met deze werkwijze – het gaat voorlopig om een proef – wil de Rechtspraak de logistiek verbeteren en de doorlooptijden van ondermijningszaken verkorten. Ook wordt de druk op de beperkte menskracht bij de Rechtspraak ermee verlaagd. “Een belangrijk accent ligt daarbij op het vroeg inventariseren van onderzoekswensen, om het aanhouden van zaken die voor inhoudelijke behandeling zijn gepland zoveel mogelijk te voorkomen”, aldus de Rechtspraak.

Vertraging

Ondermijningszaken gaan over complexe zware misdrijven waarbij onder- en bovenwereld met elkaar verweven raken, bijvoorbeeld doordat crimineel geld wordt witgewassen via de aankoop van huizen. Daarbij is dan sprake van verschillende misdrijven die met elkaar samenhangen; denk aan de productie van en handel in drugs, in combinatie met ingewikkelde fraude- en witwaszaken. Bijzondere omstandigheden, zoals getuigen die worden bedreigd, zijn geen uitzondering. Bovendien worden vaak veel onderzoekswensen ingediend, wat leidt tot vertraging doordat de zaak  moet worden aangehouden in afwachting van aanvullend onderzoek.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven