Rechterlijke macht krijgt meer experimenteerruimte

Delen:

Foto: Shutterstock

De rechterlijke macht krijgt meer ruimte om te experimenteren met flexibele vormen van rechtspraak. Daarmee heeft de ministerraad ingestemd op voorstel van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).

Uitgangspunt is om tot eenvoudigere procedures te komen, die voor de betrokken partijen tot bevredigender uitkomsten leiden. Dekker ziet mogelijkheden hiervoor bij bijvoorbeeld echtscheidingszaken en ernstige schuldenproblematiek. Bij dergelijke zaken draagt volgens hem een vonnis altijd niet bij aan een adequate oplossing voor het onderliggende probleem. “Vaak gaat het om slepende zaken waar niemand gelukkig van wordt en er uiteindelijk vooral verliezers zijn. Dat moet anders,” aldus minister Dekker. “Rechtspraak is effectief als de interventie van een rechter ook een bijdrage levert aan de oplossing van het probleem dat tot de zaak heeft geleid.”

De experimenten moeten erop uit zijn dat de toegang tot de rechter vereenvoudigd wordt, en dat de rechter  samen met de betrokken partijen probeert om een conflict goed en duurzaam op te lossen. Voorbeeld hiervan is de pilot met de spreekuurrechter bij de rechtbank Noord-Nederland. Geïnspireerd op de  bevindingen ontwikkelen een aantal gerechten experimenten met buurtrechters die daarop voortbouwen. Maar er worden ook andere experimenten voorbereid, bijvoorbeeld voor de aanpak van schulden, laat Dekker weten.

De bedoeling is dat experimenten die succesvol zijn vervolgens ook in definitieve wetgeving worden omgezet. De ministerraad heeft ingestemd met de plannen, waarvan de uitvoering naar verwachting na de zomer begint.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven