‘Rechters en officieren van justitie liever niet op togaboot Gay Pride’

Delen:

17 juni TogabootVoor het eerst vaart er op de Gay Pride Canal Parade (6 augustus) een togaboot mee. Op de boot is plek voor zeventig juristen, die hun boodschap – homoseksualiteit is nog steeds strafbaar in zeventig landen – zullen uitdragen in toga met roze bef. Rechters en officieren van justitie die zich hiervoor hadden aangemeld, hebben zich ‘onder druk van hun meerderen’ teruggetrokken.

De togaboot is een initiatief van Eric Steller en Veerle Hammerstein, beiden advocaat bij het Amsterdamse strafrechtkantoor Van Gessel Jonge Vos Hammerstein Advocaten. In de afgelopen jaren bekeken zij de parade vanaf de kant. “Maar het was tijd dat we zichtbaar zouden zijn”, zegt Steller.

Op de parade is plaats voor tachtig boten, er waren 130 inschrijvingen. Via een pitch wist de togaboot een plek te krijgen. “De organisatie vond onze boodschap wel sympathiek.” Op de togaboot kunnen zeventig mensen terecht. “We dachten aan advocaten, rechters en officieren van justitie”, zegt Steller. “Enkele rechters en officieren die zich hadden aangemeld zijn door hun superieuren – zo hebben we vernomen – teruggefloten. Niet formeel, maar wel: doe dit nou liever niet.” Steller vindt dat onbegrijpelijk. “We staan allemaal voor dezelfde mensenrechten. Officieren vervolgen mensen die homoseksuelen discrimineren. Nu kregen zij te horen dat ze neutraal moeten zijn en dus niet op de togaboot mogen. Rechters moesten ‘onafhankelijk’ blijven en dus niet met advocaten op één boot.”

Barbara den Uijl, woordvoerder van de Raad voor de rechtspraak: “Dat verbaast me. De Raad zelf doet niet mee aan de Gay Pride want we vinden dat niet in overeenstemming met onze kernwaarden. Maar individuele rechters mogen zeker meedoen, wij gaan er niet over wat zij in hun vrije tijd doen. Het is echter denkbaar dat de rechtbankpresident, waaronder een rechter valt die zich heeft teruggetrokken, daarop heeft aangestuurd.”

Het OM heeft officieren afgeraden mee te doen. “In toga sta je er als officier vanzelfsprekend namens de organisatie. Dat is onwenselijk omdat het OM objectief wil blijven. Dat geldt overigens niet alleen voor de Gay Pride maar voor alle manifestaties en demonstraties”, zegt Evert Boerstra, persvoorlichter van het OM Amsterdam. “De beslissing om al dan niet mee te varen is overigens aan de officieren zelf overgelaten.” In de Canal Parade vaart ook een boot mee van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, weet Boerstra. “Daar kunnen alle justitiemedewerkers, dus ook officieren, zich voor aanmelden. Wel zónder toga.”

De togaboot van Steller en Hammerstein is nog niet vol, advocaten kunnen zich nog aanmelden. Deelname kost 200 euro. Daarvoor krijgen ze drankjes op de boot en een roze bef. Wel moeten ze hun eigen toga meenemen. Beetje kostbaar? Steller: “Het huren van een boot is zeker die dagen erg duur. Er moet een dj mee, geluids- en andere apparatuur, een duw- en sleepboot en we laten twee banners van achttien meter maken die links en rechts van de boot wordt opgehangen. Daarop staat onze boodschap. Als we voldoende deelnemers hebben, kunnen we een kooi laten bouwen waarin we twee mensen ‘gevangen zetten’. Dan wordt de boodschap nog duidelijker.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven