Rechters schrijven ‘publieksuitspraak’

Delen:

Beeld bij voorleesuitspraakStrafrechters bij rechtbanken en gerechtshoven zullen voortaan bij grote zaken zelf een beknopte ‘voorleesuitspraak’ schrijven, bedoeld voor het publiek. Het gewone, lange vonnis blijft.

Ook spreken rechters af voortaan niet langer dan zes uur per dag zitting te willen houden, exclusief pauzes en het interne beraad achteraf. En geen enkele strafrechter wil voortaan per week meer dan drie dagdelen aan zittingen besteden, meldt NRC Handelsblad.

Verschillende combinaties

Ook willen de strafrechters af van de praktijk dat rechters in verschillende combinaties over dezelfde zaak oordelen. De verdachte en zijn advocaat moeten in de verschillende fasen van het proces steeds met dezelfde rechter(s) te maken hebben.

Dit blijkt uit de nieuwe ‘professionele standaard strafrecht’ dat is gepubliceerd op rechtspraak.nl. Het document is bedoeld om ‘de balans te herstellen tussen management en professionals’ en de werklast van strafrechters zo in te perken dat er ‘onder alle omstandigheden kwaliteit geboden kan worden’. Met de beperking van de zittingsduur mikken de rechters op meer lees- en studietijd en dus op een grondiger voorbereiding en afhandeling. De ‘voorleesuitspraak’ moet de communicatie verbeteren.

Spanningen

Het stuk komt van het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrechters (LOVS) en is geschreven tegen de achtergrond van oplopende spanningen tussen rechters, de Raad voor de Rechtspraak en het kabinet. Daarbij gaat het over budget, toenemende werkdruk, afnemend vertrouwen in het bestuur en groeiende ergernis over centralisering.

LOVS-voorzitter Geert Lycklama à Nijeholt, sectievoorzitter publiekrecht van de rechtbank Noord-Holland, zegt dat de Raad voor de Rechtspraak en de presidenten van de gerechten hebben ingestemd met de nieuwe standaard en zich ook realiseert dat invoering geld gaat kosten. Volgens hem zijn rechters in de andere rechtsgebieden bezig ook landelijke standaarden te schrijven.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven