Rechtersvereniging: temper hoge verwachtingen over inloopkamer

Rechtersvereniging NVvR heeft twijfels over de efficiencyvoordelen die de inloopkamer zou opleveren. Die twijfels komen voort uit zorgen die de achterban heeft geuit.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Rechtersvereniging: temper hoge verwachtingen over inloopkamer - Mr. online
Foto: Henryk Niestrój/Pixabay

Op 15 maart ging de landelijke inloopkamer van start. Daarmee hoopt de rechtspraak om de lange wachttijden voor rechtzoekenden te verkorten. Bij de gerechten is er serieuze belangstelling voor zo’n inloopkamer: de rechtbanken Gelderland, Limburg, Midden-Nederland, Oost-Brabant, Rotterdam en Den Haag hebben aangegeven daarvan gebruik te willen maken. Dat geldt ook voor de gerechtshoven Arnhem-Leeuwarden en ‘s-Hertogenbosch.

Schaarste verdelen

Hoewel de initiatiefnemers van de inloopkamer – een onderdeel van het project ‘Tijdige rechtspraak’ – optimistisch zijn, heeft de NVvR z’n twijfels. Daarom is er een gesprek gepland tussen beide partijen, op verzoek van de NVvR. Vooruitlopend daarop vraagt de NVvR aandacht ‘voor te hoog gespannen verwachtingen’. De NVvR betwijfelt of de voorgespiegelde efficiencyvoordelen wel zo groot zijn en vreest dat het inzetten van ervaren rechters ten koste gaat van de wachttijden bij de gerechten die deze rechters leveren. De inloopkamer zou vooral deze schaarste verdelen.

Meningen gepeild

De NVvR is niet betrokken geweest bij de instelling van de inloopkamer, waardoor deze zorgen niet zijn meegenomen bij de inrichting ervan. Dat vindt de vereniging zorgelijk. Inmiddels heeft de NVvR de mening van haar achterban gepeild en zal deze zorgen en opmerkingen, die ook de inhoudelijke vormgeving betreffen, meegeven aan de projectleiders van Tijdige rechtspraak. Die zorgen richten zich onder andere op het organisatorische effect van de inloopkamer en de implicaties daarvan voor het rechterlijk domein. Deze zorgen zijn deels ook al verwoord in de adviezen voor de centrale ondernemingsraad. In inloopkamer functioneert nu zo’n twee weken.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top