Rechtsgebiedenregister voor betere advocatuur

Delen:

Foto Geert Snoeijer

Om de kwaliteit van de advocatuur te verbeteren komt er een nieuw rechtsgebiedenregister dat op 1 januari van start gaat. Alle advocaten moeten er verplicht aan meedoen. Het College van Afgevaardigden van de Nederlandse Orde van Advocaten is op donderdag 13 december akkoord gegaan met het voorstel van de Algemene Raad.

Een rechtsgebiedenregister bestaat nu al, maar de nieuwe versie stelt strengere eisen. Advocaten moeten per rechtsgebied minimaal tien opleidingspunten halen. Ook moeten ze de registratie bekendmaken op hun website.

Volgens algemeen deken Bart van Tongeren is deze kwaliteitsbevorderende maatregel noodzakelijk. “Iedere advocaat moet elke dag ambassadeur zijn van de advocatuur”, betoogde Van Tongeren. “We moeten kritisch zijn op onszelf, op elkaar en op de beroepsgroep.”

Er zitten nog wel haken en ogen aan het nieuwe register. Zo is er nog een verschil met de registratie van rechtsgebieden bij de Raad voor Rechtsbijstand (RvR). “Er zijn op dat gebied nog fricties,” zei Bernard de Leest (Algemene Raad). Afstemming met de RvR moet hier soelaas bieden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven