Rechtspraak: ‘Wij werken onderzoek naar uithuisplaatsingen niet tegen’

Nadat deze week in de media berichten verschenen over het gebrek aan medewerking door de Rechtspraak aan een onderzoek naar uithuisplaatsingen in de Toeslagenaffaire, komt de Rechtspraak met een toelichting over de kwestie op haar site.

Delen:

Raad-voor-de-rechtspraak-foto-Roderick-Reinalda-IMG_0211-kleiner-3e3ea6ca
foto: Roderick Reinalda

In het Algemeen Dagblad vertelde Bart Tromp, senior rechter en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), over een onderzoek dat de universiteit wilde doen naar de vraag of kinderen van ‘toeslagenouders’ vanwege de ontstane schulden uit huis zijn geplaatst. Dat onderzoek kwam volgens Tromp niet van de grond door gebrek aan medewerking van de Rechtspraak. Hij zei dat aanvankelijk vruchtbare gesprekken werden gevoerd tussen de onderzoekers en de Raad voor de rechtspraak, maar dat de Raad op een gegeven moment besloot om zélf onderzoek te gaan doen.

Eigen vlees keuren

Geen goede zaak, vindt Tromp. “Het is net de slager die zijn eigen vlees keurt”, zei hij bij het NOS Radio 1 Journaal. “Ik ben voor onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek, omdat je dan zeker weet dat politieke belangen geen rol kunnen spelen. Het uitgangspunt moet zijn dat we in Nederland staatsmachten laten controleren door onafhankelijke onderzoekers.”

Reactie

Niet alleen het AD, maar ook andere media, waaronder Mr. Online, berichtten over deze zaak. De Rechtspraak voelde zich genoodzaakt met een reactie te komen. Dat in de berichtgeving de suggestie wordt gewekt dat de Raad voor de rechtspraak het onderzoek tegenhoudt klopt namelijk niet, schrijft de Raad in een verklaring op rechtspraak.nl. “Dat is niet het geval.”

Nog lopende rechtszaken

Toen de Rechtspraak vernam dat de RUG onderzoek wilde doen, zijn verkennende gesprekken met de universiteit gevoerd om te kijken of samen kon worden opgetrokken, zo staat in de verklaring te lezen. Hieraan is geen vervolg gegeven, omdat de Rechtspraak op een bepaald moment heeft besloten om zelf onderzoek te doen naar deze uithuisplaatsingen. “Bij het maken van die keuze is van invloed geweest dat het in veel gevallen om nog lopende rechtszaken gaat, waarbij bijvoorbeeld de betrokken rechter de uithuisplaatsing jaarlijks toetst en ook nog een beroepsprocedure kan worden gevoerd. Daarbij past alleen beoordeling door een rechter. In ons staatsbestel geldt dat alleen rechters het werk van andere rechters controleren, om zo de onafhankelijke positie van rechters te waarborgen.”

Wachten op wetgeving

De Rechtspraak zal het onderzoek dus zelf uitvoeren, zoals zij eerder al aankondigde. De plannen hiervoor zijn in een vergevorderd stadium, maar het kan nog wel even duren voor het onderzoek daadwerkelijk kan beginnen. Voor het onderzoek is het nodig om privacygevoelige gegevens met de Belastingdienst te delen, maar voor uitwisseling van deze gegevens is een bijzondere wettelijke basis nodig. Minister Weerwind is bezig met wetgeving op dit gebied.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven