Rechtszaken gaan tijdens de avondklok door

Rechtszaken kunnen tijdens de avondklok gewoon doorgaan, zo blijkt uit de website waarop de Rijksoverheid de aanscherping van de coronamaatregelen toelicht.

Delen:

Rechtszaken gaan tijdens de avondklok wel door
Foto: Geert Snoeijer

De letterlijke formulering is dat naar buiten gaan tijdens de avondklok is toegestaan gaan “als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen.” Op donderdag 21 januari besloot de Tweede Kamer dat de avondklok vanaf zaterdag 23 januari tot woensdag 10 februari van kracht is tussen 21.00 uur en 4.30 uur.

Civiele zittingen

De Rechtspraak heeft geen recente cijfers paraat over hoeveel avondzittingen er zijn gehouden. Wel is duidelijk dat tot half november 2020 er zo’n 200 van dergelijke zittingen geweest. “Dat getal zal inmiddels opgelopen zijn,” zegt een woordvoerster van de Raad voor de rechtspraak.

Het gaat met name om civiele zittingen en om strafzaken waar geen verdachten vanuit een penitentiaire inrichting aangevoerd hoeven te worden. “Een voorwaarde is daarnaast dat alle procespartijen akkoord gaan met een avondzitting,” zegt de woordvoerster. “Iedereen moet ook maar kunnen natuurlijk.”

Schoongemaakt

De avondzittingen zijn een gevolg van de coronamaatregelen. Tussen rechtszaken dient nu schoongemaakt te worden waardoor er minder zaken op een dag behandeld kunnen worden. Sommige gerechten hebben zittingen in andere gebouwen en/of avondzittingen om zoveel mogelijk productie te kunnen draaien.

Daarnaast kunnen zittingen uitlopen. Bovendien wordt er ’s avonds geraadkamerd en ook het kabinet van de rechter-commissaris is operationeel, aldus de woordvoerster.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven