Roel de Jong (Clifford Chance) over de perfecte manier om binnen te komen

Overstapper van de week is Roel de Jong. De Jong is overgestapt van De Brauw Blackstone Westbroek naar Clifford Chance in Amsterdam. Hij is als counsel gespecialiseerd in financieel-economische handhavingstrajecten en daarmee samenhangende interne onderzoeken. 

Delen:

Roel de Jong

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom bent u overgestapt?
Clifford Chance heeft een indrukwekkende internationale regulatory investigations & financial crime-praktijk. Ik werd benaderd in verband met de verdere uitbreiding van die praktijkgroep in Amsterdam en was direct enthousiast. In de gesprekken die volgden, voelde ik een enorme energie en ambitie in het sterk groeiende litigation-team en vertrouwen in de rol die ik daarbinnen zou kunnen gaan vervullen. Hoewel ik tot en met de laatste dag met erg veel plezier bij De Brauw heb gewerkt, zag ik daarin een mooie uitdaging die ik graag wilde aangaan. 

Hoe zag uw eerste werkdag eruit? Was het rustig inkomen of gelijk volop aan de bak?
Mijn eerste werkdag bestond uit trainingen en het ontmoeten van nieuwe kantoorgenoten. Vanaf het begin speelden er verschillende onderzoeken waar ik direct in kon stappen en tijdens de eerste week kwamen ook twee nieuwe zaken binnen. Tussendoor kon ik gelukkig nog wel een rondje maken langs enkele cliënten. De perfecte manier om binnen te komen, als je het mij vraagt.

Wat maakt uw vakgebied zo leuk?
Ieder onderzoek of handhavingstraject heeft iets nieuws. Je staat bijvoorbeeld een cliënt bij in een gevoelig strafrechtelijk corruptieonderzoek, terwijl je (tegelijkertijd) een technisch complex fiscaal boetetraject begeleidt. Dit maakt dat je nieuwsgierig, maar ook wendbaar moet zijn. Voor mij persoonlijk is dit de reden dat ik dit vakgebied zo leuk vind; je moet op alles voorbereid zijn en zaken lijken zelden op elkaar. 

Met welke persoonlijke en professionele eigenschappen gaat u het verschil maken bij Clifford Chance?
Ik ben van nature vrij rustig en nuchter. Dit zijn eigenschappen die denk ik goed van pas komen in vaak intensieve en hectische onderzoeken, waarin het reilen en zeilen van een onderneming onder het vergrootglas van het Openbaar Ministerie of een toezichthouder komt te liggen. Een belangrijke taak als advocaat in dit soort zaken is dat je de situatie – in nauwe samenwerking met de cliënt – in rustiger vaarwater weet te brengen. Het helpt als je je daarbij niet (te veel) laat meeslepen door de acute hectiek van de dag.

Wat is uw favoriete wetsvoorstel?
Tien jaar geleden leverde ik mijn scriptie in. Ik schreef over mogelijk gerechtelijk toezicht op ‘schikkingen’ tussen het Openbaar Ministerie en ondernemingen. Inmiddels heb ik die schikkingen van dichtbij meegemaakt in mijn rol als advocaat, maar tot gerechtelijk toezicht is het (nog) niet gekomen. Een daartoe strekkend wetsvoorstel ligt er inmiddels al jaren. ‘Favoriet’ is wellicht niet het juiste woord, maar de buitengerechtelijke afdoening van financieel-economische strafzaken en de wijze waarop verschillende partijen met de vormgeving daarvan worstelen, blijven me boeien. 

 

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven