RvR hanteert nieuwe deskundigheidseisen

Delen:

Beeld: Mohamed Hassan/Pixabay

De Raad voor Rechtsbijstand heeft in de inschrijvingsvoorwaarden 2020 een wijziging opgenomen in de deskundigheidseisen voor toelating tot de specialisatie arbeidsrecht, huurrecht en sociaal-zekerheidsrecht. De nieuwe deskundigheidseisen op het gebied van personen- en familierecht hebben op de sociale media geleid tot onduidelijkheid. Het vFAS-lidmaatschap is geen vereiste om te worden ingeschreven.

Die onduidelijkheid is voor de Raad voor Rechtsbijstand aanleiding om de kwestie op zijn website nog eens goed uit te leggen. De wijziging (per 1 januari 2020) houdt in dat een lid van de specialisatievereniging vFAS onvoorwaardelijk kan worden ingeschreven. Een aspirant-lid kan voorwaardelijk worden ingeschreven. De Raad ziet het lidmaatschap van de vFAS als een pré voor inschrijving, maar niet de enige mogelijkheid voor registratie in het register.

De Raad hanteert bij de specialisatie personen- en familierecht een voorwaardelijke en een onvoorwaardelijke inschrijving. Een advocaat schrijft zich eerst voorwaardelijk in voor de specialisatie personen- en familierecht. Na een jaar wordt dit omgezet naar een onvoorwaardelijke inschrijving, als tenminste is voldaan aan de voorwaarden die zijn opgesomd in de inschrijvingsvoorwaarden.

VFAS-lidmaatschap niet vereist

De recente wijziging van de inschrijvingsvoorwaarden is prettig voor (volwaardige) vFAS-leden: zij hoeven dit traject niet te doorlopen en kunnen direct onvoorwaardelijk worden ingeschreven. Verder beoogt de Raad dat aspirant-vFAS-leden zich voorwaardelijk kunnen inschrijven. Deze wijzigingen sluiten al aan bij de bestaande praktijk die de Raad hanteert bij inschrijvingsverzoeken van (aspirant)-vFAS-leden. Er is voor advocaten die zich voorwaardelijk willen inschrijven én voor advocaten die al onvoorwaardelijk staan inschreven geen verplichting om (alsnog) lid te worden van de vFAS.

Een advocaat die zich bij de Raad voor personen- en familierecht wil inschrijven en geen volwaardig vFAS-lid is, kan voorwaardelijk worden ingeschreven als deze zich heeft aangemeld voor een door de Raad goedgekeurde basisopleiding van 20 opleidingspunten, of met succes de major Burgerlijk Recht (leerjaar 1) van de beroepsopleiding advocaten van de NOvA heeft voltooid en zich heeft aangemeld voor het groot keuzevak (Echt)scheidingsrecht van de Beroepsopleiding, of aspirant-lid is van de vFAS.

Arbeidsrecht, huurrecht en sociaal-zekerheidsrecht

De Raad voor Rechtsbijstand hanteert ook nieuwe deskundigheidseisen in de inschrijfvoorwaarden op het terrein van arbeidsrecht, huurrecht en sociaal-zekerheidsrecht. De Raad zal pas per 1 januari 2021 gaan toetsen of de advocaten die een toevoeging aanvragen ook voldoen aan de gestelde deskundigheidseisen.

De nieuwe inschrijvingsvoorwaarden houden onder meer in dat advocaten die niet genoeg ervaring hebben op de nieuwe rechtsterreinen een relevante basisopleiding of het relevante grote keuzevak uit de beroepsopleiding moeten volgen en moeten meelopen met een andere advocaat. De Raad hanteert daarbij een overgangsregeling. Aan de hand van een stroomschema kunnen advocaten nagaan of ze voldaan aan de nieuwe deskundigheidseisen.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven