Samenwerking Bruynzeel Keukens en Keller Keukens

Delen:

Bruynzeel Keukens en Keller Keukens hebben overeenstemming bereikt over een verregaande samenwerking van beide bedrijven. Hiertoe heeft de houdstermaatschappij van Bruynzeel de aandelen van Keller overgenomen, waardoor een van de grootste keukenbedrijven binnen Europa ontstaat.

Adviseurs Bruynzeel Keukens BV
Holland Van Gijzen (Sijmen de Lange, Antoinette van Beest-de Mul, Ursula Prakash, Dirk Boselie), Ernst & Young Transaction Advisory Services (René Coenradie, Ivo van der Velden)

Adviseurs Keller Holding BV
Eversheds Faasen (Miriam van Ee, Marian Csillag), KPMG (Tibor Kalmár, Pieter Goudriaan)

Sijmen de Lange, dealmaker voor Holland Van Gijzen: “Het proces heeft enorme vertraging opgelopen, vanwege een langdurig meldingstraject bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Nadat Bruynzeel en Keller een concentratiemelding hadden ingediend hebben verschillende partijen uit de keukenbranche bezwaar gemaakt tegen het voorgenomen samengaan van beide partijen. De bezwaren waren vooral gelegen in de dominante marktpositie die beide zouden verkrijgen op het gebied van bepaalde vermeende deelmarkten bij de verkoop van keukens. De NMa heeft terzake veel vragen gesteld, de zienswijze bij alle betrokken marktpartijen ingewonnen en diverse onderzoeken gedaan. Bruynzeel heeft met eigen analyses en feiten daarop gereageerd en de markt in kaart gebracht. De NMa is op 7 december 2009 tot het besluit gekomen dat geen nadere voorwaarden aan deze transactie worden gesteld, voor ons het meest bijzondere moment in deze deal.”

Antoinette van Beest-de Mul, betrokken M&A adviseur bij Holland Van Gijzen: “De samenwerking tussen beide keukenbedrijven creeert volgens ons ook een onderneming die niet alleen in Nederland, maar ook in Europa een vooraanstaande rol in de keukenbranche ambieert. Naast te behalen schaalvoordelen zal ook van elkaars aanvullende productiemogelijkheden alsmede ontwerp- en ontwikkelafdelingen gebruik gemaakt worden. Voorts zijn synergievoordelen te verwachten uit inkoop, ICT, het delen van ontwikkelingskosten en nieuwe productiemethoden en -processen. De krachtenbundeling van Bruynzeel en Keller stelt beide bedrijven in staat zich verder te ontwikkelen, de concurrentiekracht te vergroten en verder te groeien in een grootschaliger wordende Europese keukenmarkt. Ieder bedrijf echter met de voor hen zo specifieke marktbenaderingen en verkoopstrategieën.”

Anton Sanders, CEO Bruynzeel Keukens: “Keller en Bruynzeel passen van nature erg goed bij elkaar en vullen elkaar op een aantal zaken goed aan. De overname werd dan ook zeer positief ontvangen binnen Bruynzeel. Er waren wel wat sentimenten, we zijn tenslotte jaren concurrenten geweest, maar die verdwenen snel toen men de kracht van deze combinatie besefte. Ik denk dat de mensen bij Bruynzeel er ook trots op zijn. Keller is van oudsher een sterk merk in de keukenmarkt. De combinatie is in Europa een serieuze partij die op een winstgevende manier buitengewoon goede keukens produceert en verkoopt. De keukenmarkt zal in 2010 aanhoudend moeilijk blijven. Bouwactiviteiten zijn hier toch leidend in en daar is op het gebied van nieuwbouw van woningen nog geen echte kentering waar te nemen. Maar iedere markt biedt kansen, ook deze. Ook vorig jaar is Bruynzeel er in geslaagd te groeien en daar zullen we dit jaar weer in slagen denk ik. Het is een tijd waar de verschillen worden gemaakt, door deze nieuwe combinatie en wellicht door toekomstige over names!”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven