Samenwerking Houthoff en sociaal advocaten: win-win

Delen:

Marjolein Rietbergen en Ivar Brouwer.

Een unieke samenwerking tussen commercieel kantoor Houthoff en de sociaal advocaten van Meesters aan de Maas levert beide partijen grote voordelen op. De junior advocaten van Houthoff kunnen bij Meesters aan de Maas (MadM) proceservaring opdoen en dus PO-punten verzamelen. De sociale advocaten krijgen ‘gratis’ juridische ondersteuning van jonge advocaten.

Het samenwerkingsproject, dat nu ruim een jaar draait, houdt in dat advocaat-stagiaires van de Houthoff-kantoren in Rotterdam en Amsterdam een maand meedraaien bij MadM. Na een stoomcursus jeugd- en familierecht en slachtofferrecht gaan de jonge advocaten aan de slag bij het kantoor dat is gevestigd in Rotterdam-Zuid. Advocaat-partner Marielle Koppenol van Houthoff: “Omdat alle partijen hiervan beter worden, kon het een succes worden.”

De samenwerking is vorig jaar ontstaan op initiatief van Houthoff-advocaat Ivar Brouwer (28) en diens moeder Marjolein Rietbergen, een van de advocaten van MadM. Brouwer werkt bij Houthoff binnen de M&A praktijk, met de focus op private equity.

De andere kant

“Ivar had zijn opleidingspunten nodig,” licht advocaat-partner Marielle Koppenol van Houthoff toe. “In een M&A praktijk procedeer je nauwelijks, en bij de familierechtpraktijk juist wel. Toen is het plan ontsproten in Ivars brein, en zijn moeder en ik waren direct enthousiast.”

Marielle Koppenol Houthoff

Koppenol, die grote internationale zaken en arbitrage doet, is bij Houthoff verantwoordelijk voor het opleidingsprogramma. Nadat ze het idee had besproken met de coördinator Litigation Opleidings Programma (LOP), was de kogel door de kerk. Ivar Brouwer was de eerste die het Houthoff-kantoor aan het Weena tijdelijk verruilde voor de Stieltjesstraat, aan de overkant van de Maas. “Het werkt heel erg goed,” zegt Koppenol. “Na Ivar hebben we daar ook andere mensen gehad. En die vonden het ook heel leuk. Het is goed om ook andere kant van het recht en de maatschappij te zien, naast onze focus op de groot zakelijke markt.”

Marjolein Rietbergen is ook positief. “Als sociaal advocaat pur sang had ik niet zo veel met die commerciële kantoren. Maar als je eigen zoon daar zit, ga je breder kijken. De jongens en meisjes van Houthoff komen bij ons in een heel andere wereld terecht. Hartstikke fijn dat je met een gouden lepel in je mond bent geboren, en dat gun ik iedereen, maar zo is de wereld niet.” En dat ontdekken de junior advocaten, zo blijkt uit hun afrondende verslagen. “Allemaal zeggen ze dat ze nooit hebben geweten dat dit bestond. En dat het verdorie goed is om voor deze mensen te werken. Het lijkt of ze nu pas echt zien wat wij hier doen. Dat wij ook een gespecialiseerde groep advocaten zijn.” Het omgaan met kansarmen is ook goed voor de karaktervorming, denkt Rietbergen: “Als je later zelf in een hogere positie komt, heb je meer empathie en begrip voor mensen in een andere positie.”

Comfortzone

De voordelen voor Meesters aan de Maas zijn verder evident, legt Rietbergen uit. “Wij krijgen meteen een advocaat die de beroepsvaardigheden al onder de knie heeft. De jonge advocaat draait met alles mee: de cliënt krijgt dus twee advocaten voor de prijs van een. De advocaat-stagiaires kunnen veel extra tijd in zaken stoppen.”

En soms kunnen ze dankzij hun expertise ook snel een probleem oplossen. “We moesten weer eens voldoen aan een verordening. Ivar zei: ‘Mam dat is mijn comfortzone: dat doe ik wel even’. Het is voor ons daarbij interessant om te horen over de werkwijze bij Houthoff. Hoe leuk het is om als team een klus te klaren. Zo krijgen wij ook meer begrip.”

Marielle Koppenol ziet grote overeenkomsten. “Het gaat om het toepassen van het recht. Om je cliënt goed te kunnen bijstaan moet je weten hoe het systeem in elkaar zit.”

Voor Brouwer was de tijdelijke overstap geen enorme cultuurshock. “Ik kom vanaf mijn jeugd al over de vloer bij het kantoor van mijn moeder,” vertelt hij. “Ik hielp met kopiëren en zo. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ondernemingsrecht mij meer trok. Maar om advocaat te worden moet je de rechtbank van binnen hebben gezien. Eerst was het idee om één of twee zaken met mijn moeder te doen. Maar het is nog beter om er een maand te zitten, en dat heeft super goed uitgepakt.”

Op toevoeging

De verschillen zijn groot: een ander soort cliënten, een andere manier van werken, andere rechtsgebieden en andere belangen die op het spel staan. “Heel leerzaam,” vindt Brouwer. “Bij MadM wordt voornamelijk op toevoeging gewerkt, bij Houthoff hebben we alleen betalende cliënten. Mijn moeder doet bijvoorbeeld alleen jeugd- en familierecht. Bij Houthoff komt dat niet voor.”

Van jeugd- en familierecht wist Brouwer niet zo gek veel af. “Dus voordat ik begon, stuurde mijn moeder mij documenten met de basis van het jeugd- en familierecht. Dan ken je de basis, en als je het in de praktijk gaat leren, is dat niet veel anders dan hoe wij het bij Houthoff doen: onder begeleiding van een senior.”

En, hoe beviel het? “Werken met alleen private equity klanten is heel anders dan een gescheiden bijstandsmoeder helpen van wie de kinderen uit huis dreigen te worden geplaatst. De private equity klanten weten zelf waanzinnig veel van hun business. Ze hebben Houthoff alleen nodig voor de juridische regeling, en als ze niet naar ons gaan, gaan ze naar een ander kantoor. Maar de cliënten van Meesters aan de Maas kunnen nergens anders heen. Die zijn volledig afhankelijk van hun advocaat.”

Wanhopig

Dat kan ertoe leiden dat de cliënt zich wanhopig aan de raadsman vastklampt. Brouwer merkte dat bij de zaak van een moeder van wie twee zoons in aanraking met de politie kwamen. “Ze werden onder toezicht gesteld, en uithuisplaatsing dreigde. Dan zie je hoe weinig informatie de cliënte had. Ze had een brief gekregen met allerlei afkortingen waar ze niets van begreep.”

Net voordat de zaak begon kwam de moeder huilend naar haar advocaten toe en zei: “Mijn leven ligt in jullie handen.” Brouwer: “Dat zie ik een private equity klant nog niet doen. Heftig hoor, zo’n uitspraak. Je realiseert je dan hoeveel er op het spel staat, en dat je echt je best moet doen.

De cliënten vinden het ook leuk, zegt Brouwer. “Ze krijgen nog meer aandacht dan anders. De sociaal advocaten doen veel zaken om het hoofd boven water te houden. Dus een advocaat extra is mooi meegenomen.”

Omkletsen

Dat niet iedere advocaat-stagiaire stante pede enthousiast was, is niet verwonderlijk. “Ik heb wel mensen moeten omkletsen,” vertelt Koppenol. “Je trekt mensen op allerlei gebieden uit hun comfortzone. En onbekend maakt onbemind. Maar achteraf zijn ze allemaal blij dat ze het gedaan hebben. Advocaten doen, ook los van de punten, goede ervaringen op, bijvoorbeeld in het omgaan met mensen.”

Brouwer vult aan: “Het is niet voor iedereen een makkelijke overstap. Als je via het vwo, de juridische faculteit en de studentenvereniging bij Houthoff terecht bent gekomen, dan ken je de wereld van de sociale rechtshulp niet. Wel goed om die bubbel door te prikken.”

Tot slot nog een vraagje aan Brouwer: trok je als sociaal advocaat andere kleding aan? “Zeker! Bij Houthoff kleed je je formeel, maar dat kan bij MadM niet. Mijn moeder zei zelfs dat ik niet in een pak mocht komen, omdat dat afstand schept. Mensen in een pak zijn voor die cliënten de bad guys.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven