Sander Rijsterborgh (Ysquare) te jong om definitief over te stappen naar rechterlijke macht

Overstap van de week is Sander Rijsterborgh. Rijsterborgh stapte van het Hof Den Haag terug de advocatuur in, en wel bij Ysquare. Daarnaast is hij medeoprichter van een online platform dat videobesprekingen maakt van civiele arresten en werkt hij aan zijn proefschrift.

Delen:

Sander Rijsterborgh

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Terug de advocatuur in. Was de rechterlijke macht niet uitdagend genoeg?
De rechtelijke macht is heel uitdagend. Je wordt met meer zaken en rechtsgebieden geconfronteerd dan als advocaat het geval is. Je ontwikkelt hierdoor snel een timmermansoog voor wat echt belangrijk is in een dossier en leert daarnaast goed schrijven. Er waren dus uitdagingen genoeg en ik zat in een leuk team. Ik vond mijzelf echter gewoonweg te jong om definitief over te stappen. In de advocatuur kan ik nog zoveel leren op menselijk en commercieel gebied. Ook miste ik het contact en de samenwerking met cliënten. Wel hoop ik ooit als ‘seasoned litigator’ terug te keren naar de rechterlijke macht.

En waarom precies de overstap naar Ysquare?
Ysquare bestaat in mijn ogen uit een relaxt en hecht clubje mensen met liefde voor het vak. Potentiële nieuwe zaken worden bij binnenkomst kritisch besproken en niet alleen aangenomen omdat deze omzet opleveren. Een privéleven en niet-declarabele activiteiten zijn daarnaast echt belangrijk. Dit komt tot uiting in een urennorm die lager ligt dan elders op de Zuidas. Ik heb mij daarnaast verbaasd over het feit dat zo’n relatief jong kantoor al prachtige zaken doet.   

U doet daarnaast ook nog iets met video’s en werkt u aan een proefschrift. Heeft u nog wel tijd om advocaat te zijn?
Gedurende corona vielen de fysieke jurisprudentiebesprekingen stil. Samen met vijf raadsheren van verschillende hoven zijn wij toen onder de naam ‘Korte Voorhout’ videobesprekingen van de arresten gaan maken. De arresten die op vrijdag gewezen zijn, worden op maandagochtend ´in filmversie´ gepubliceerd op de website van SSR (het interne opleidingsprogramma van de rechterlijke macht) en bij een commerciële uitgever. Rechters en advocaten die de video’s kijken, krijgen hiervoor opleidingspunten. Dit is erg leuk en leerzaam om te doen, waarbij de opbrengsten naar een goed doel gaan. Als gezegd geeft kantoor mij ruimte voor deze nevenfunctie.

Welke zaak is u tot nu toe het meeste bijgebleven?
Op mijn oude kantoor ben ik lang bezig geweest met de Groningse aardbevingsproblematiek. Dat was maatschappelijke gezien uiterst gevoelige materie, die wat genuanceerder lag dan op het eerste gezicht leek. Zittingen werden vaak ‘live’ uitgezonden. Als de wederpartij tijdens een pleidooi aan het woord was, kon ik op Twitter direct zien waarvoor wij werden uitgemaakt. De zaken waren daarnaast juridisch erg uitdagend en ik zal deze daarom niet snel vergeten.

Hoe ziet de ‘nieuwe’ advocatuur er volgens u uit?
Ik denk dat voor veel millennials salaris niet de belangrijkste drijfveer is, waardoor het aantal werkuren uiteindelijk zal verminderen. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor gezelligheid en relevante nevenactiviteiten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven