Scheltemalezing als dank voor Awb-inzet

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Sander Dekker en Michiel Scheltema (foto: Chris van Houts)

Als dank voor de decennialange inzet van prof. mr. Michiel Scheltema voor de Algemene wet bestuursrecht hebben de ministers Dekker en Ollongren de Scheltemalezing ingesteld.

Oud-staatssecretaris van Justitie en emeritus hoogleraar bestuursrecht Michiel Scheltema stond aan de wieg van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). In 1982 werd hij voorzitter van een startwerkgroep die de contouren schetste voor de wet. Een jaar later volgde zijn benoeming als regeringscommissaris voor het bestuursrecht; tevens werd hij voorzitter van de commissie wetgeving algemene regels van bestuursrecht. In die functies begeleidde Scheltema de totstandkoming van de wet; ook toen die er eenmaal was bleef hij nauw betrokken.

Eervol ontslag

Inmiddels is het 25 jaar geleden dat de eerste twee tranches van de Awb in werking traden. Dat jubileum werd 8 februari gevierd met het congres ‘25 jaar Awb; verschillende generaties over een jarige wet’, georganiseerd door de Radboud Universiteit Nijmegen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden. Tijdens het congres kreeg Scheltema eervol ontslag als regeringscommissaris.

In de toespraak die minister Dekker voor Rechtsbescherming tijdens het congres hield, stond hij stil bij de inzet van Scheltema: “Ik durf wel de stelling aan dat als Michiel Scheltema er niet was geweest, wij hier nu niet met elkaar het 25-jarig bestaan van een Awb zouden vieren.” Om hem daarvoor te bedanken hebben de ministeries van J&V en BZK de Scheltemalezing in het leven geroepen. Bedoeling is dat dit een serie van vijf jaarlijkse lezingen wordt, met als rode draad de manier waarop de Awb de verhouding tussen overheid, burger en samenleving vorm geeft. De lezing wordt door de ministeries samen met de Leidse en Groningse universiteit georganiseerd.

Monumentale wet

Tom Barkhuysen, hoogleraar bestuursrecht en advocaat (Universiteit Leiden/Stibbe) en medeorganisator van het congres, vindt het zeer terecht dat Scheltema op deze manier geëerd wordt. “De Awb is een monumentale wet. Je kunt er best kritiek op hebben, maar de Awb is heel belangrijk voor de eenheid in het bestuursrecht. Scheltema is altijd blijven nadenken over de wet. Wat ik bijzonder vind: hij heeft daarin altijd flexibiliteit getoond en stond open voor veranderingen om te zorgen dat de wet bij de tijd bleef. Hij is een man van de inhoud, dus zo’n lezingencyclus past goed bij hem.”

De eerste Scheltemalezing zal worden gehouden op 5 april. Spreker: Michiel Scheltema zelf.

Een staande ovatie voor Michiel Scheltema (foto: Chris van Houts)

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top