‘Seksdeurwaarder haalde integriteit van de hele beroepsgroep door het slijk’

“De integriteit die wij als gerechtsdeurwaarders heel belangrijk vinden, werd door deze ene persoon door het slijk gehaald.” Dat stelt Michael Brouwer, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Onlangs werd deurwaarder Hans K. veroordeeld tot vijf jaar cel: hij had meerdere debiteuren verkracht en aangerand, in ruil voor schuldvermindering.

Delen:

‘Seksdeurwaarder haalde integriteit van hele beroepsgroep door het slijk’ - Mr. online
Foto: Ulrike Mai/Pixabay

Deze ‘seksdeurwaarder’ “misbruikte zijn ambtelijke macht om mensen die al in een lastige positie zaten te dwingen aan zijn seksuele eisen tegemoet te komen”, zegt Brouwer op de website van de KBvG. “Ik verwerp zijn gedrag, vooral ook omdat tijdens de rechtszaak bleek dat de man eigenlijk niet vindt dat hij iets fout heeft gedaan. Reflecteren op je eigen handelen en daar verantwoordelijkheid voor nemen, is onlosmakelijk verbonden met integriteit.”

Vertrouwen

Vorige week veroordeelde de rechtbank Limburg voormalig gerechtsdeurwaarder Hans K. voor verkrachtingen en een aanranding van drie vrouwen, maar hij werd vrijgesproken van passieve ambtelijke omkoping. Ook de rechtbank stelt dat deze man “niet alleen strafbaar handelde, maar ook het ambt als zodanig bezoedelde en het vertrouwen in het ambt heeft geschaad”.

Druk opvoeren

De man kwam als gerechtsdeurwaarder aan de deur bij deze vrouwen en stelde voor om seks met hem te hebben. Hij wist van hun persoonlijke en financiële ellende en voerde de druk op door te dreigen met het in beslagnemen van spullen en ontruimingen van de woning. Deze zeer kwetsbare vrouwen zagen uit angst hiervoor geen andere uitweg dan tegemoet te komen aan de eisen van verdachte.

Ambtelijke omkoping

De officier van justitie verweet K. dat hij, in ruil voor seks, iets zou doen of nalaten als gerechtsdeurwaarder. De rechtbank heeft echter onvoldoende kunnen vaststellen wat hij als tegenprestatie zou verrichten en of hij dit in zijn functie als deurwaarder deed of heeft nagelaten. Daarom werd hij vrijgesproken van vier verdenkingen van passieve ambtelijke omkoping. Wel gaf hij de vrouwen na de seks bedragen van 50, 70 of 100 euro, dat ze vervolgens naar zijn kantoor moesten brengen om zo hun schulden af te betalen. Hij had altijd condooms bij zich en nam die na gebruik ook weer mee, om zo bewijsmateriaal te verdoezelen.

Schadevergoeding

De officier van justitie eist een gevangenisstraf van zes jaar, de rechtbank maakte er vijf jaar van, omdat rekening moest worden gehouden met de overschrijding van de redelijke termijn. Drie benadeelde vrouwen zijn niet ontvankelijk in hun verzoek tot schadevergoeding. Voor twee van hen omdat de verdachte is vrijgesproken van de passieve ambtelijke omkoping. De andere vrouw onderbouwde onvoldoende dat zij geestelijk letsel heeft opgelopen door de aanranding. Een onderzoek daarnaar zou een te grote belasting van het strafproces opleveren.

Spoedklacht

Volgens voorzitter Brouwer heeft de KBvG in 2017, toen het handelen van deze gerechtsdeurwaarder aan het licht kwam, direct een spoedklacht tegen hem ingediend om hem uit zijn ambt te laten ontzetten. Dat is ook gebeurd. “Gerechtsdeurwaarders hebben vanuit hun ambt een bepaald gezag: wij zijn uitvoerders van de wet, dat brengt een machtspositie met zich mee. Te allen tijde dragen wij de verantwoordelijkheid hier integer mee om te gaan, bij elke stap die wij zetten, bij elke handeling die wij verrichten.”

Reflecteren

Los daarvan vindt Brouwer het ‘essentieel’ dat de integriteit van gerechtsdeurwaarders voortdurend onderwerp van gesprek is. “Bij de verantwoordelijkheid die ons vanuit het ambt is gegeven, hoort dat wij aan te spreken zijn op ons handelen. Of het nu gaat om ernstige of minder ernstige klachten, reflecteren op wat wij zelf anders hadden kunnen doen, is een must in dit vak.”

Lees hier de uitspraak van de rechtbank Limburg.

Lees meer over:

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven