Sexting schandaal

Delen:

De Amerikaanse invloed op de Nederlandse televisie is enorm. Af en toe, wanneer ik voor mijn werk in Nederland ben en de tv aanzet, is het net of ik thuis in New York ben. Series als CSI, Bones, Medium, Glee, House etc. zijn elke dag te zien. Op MTV komen dezelfde muziekfilmpjes voorbij. Opvallend is hoe gesexualiseerd de muziekindustrie is geworden. Lady Gaga, Kate Perry, Christina Aquilera, noem maar op, dansend in onderbroek en met half ontblote boezem huppelen ze op het scherm. Mannelijke rappers laten zich omringen door halfnaakte vrouwen die over de motorkap van de auto kronkelen. Sex (appeal) sells.

Het is dan ook vreemd om te zien, hoe geschokt er in de Amerikaanse samenleving wordt gereageerd wanneer een beroemdheid in een sex schandaal betrapt wordt. Ik heb het dan niet over politici of tv-dominees die monogamie aanprijzen en hun gezinsleven op de voorgrond plaatsen, waarna ze met een prostituee betrapt worden. Dat soort hypocrisie mag best aan de kaak worden gesteld. Mij gaat het om de filmsterren of sporthelden die onder de loep worden gelegd.

Deze keer is de honkbalspeler Brett Favre aan de beurt. Onlangs heeft hij van de topsport afscheid genomen. Naar nu blijkt hebben twee voormalige masseuses van zijn voormalige team, de New York Jets, aangifte tegen hem gedaan omdat hij hen sexueel zou hebben lastig gevallen. Hij zou hen een SMS-je hebben gestuurd met de tekst : “Willen Chrissy en jij me komen opzoeken? Ik ben alleen. Voel me eenzaam. Ik heb geloof ik stoute plannen…” Tot een ontmoeting is het niet gekomen.

Een normaal mens dat niet van hitsige SMS-jes gediend is zou terug schrijven: “Ik heb geen zin.” Maar Chrissy en Shannon, de andere masseuse, bewaarden het SMS-je en stapten ermee naar de officier van justitie en de pers. Ze voelden zich in hun waardigheid aangetast. Heel Amerika geniet nu mee met het vervolg van dit schandaal. Hoe zou Favre’s vrouw reageren? Er wordt schande van gesproken dat de getrouwde Brett Favre in een SMS-je seksuele toespelingen maakte. Is dat nou, omdat men het echt zo erg vindt dat de man een SMS-je stuurde? Of is het omdat de media kijkers en lezers willen trekken? Sex sells.

Een SMS-je sturen heet in het Amerikaans “texting”. Een nieuw woord voor SMS-jes met een sexuele inhoud is “sexting”. Het sexting schandaal van Brett Favre bepaalt vandaag het nieuws. Maar tegelijkertijd kronkelen halfnaakte dames en heren in de muziekvideo’s en reclames over het scherm en niemand die er wat van zegt. Het is moeilijk met elkaar te rijmen. Ik hoop niet dat de selectieve Amerikaanse verontwaardiging naar Nederland overwaait.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven