Sinterklaas en de Kerstman verdelen de markt in ludiek filmpje van Maverick

In een ludiek kerstfilmpje, waarin Sint en de Kerstman worden verhoord door de Autoriteit Consument en Markt, neemt advocatenkantoor Maverick Advocaten de mededingingsautoriteit én zichzelf op de hak.

Delen:

Foto: Maverick Advocaten

In het filmpje is te zien hoe de Maverick-advocaten Martijn van de Hel en Diederik Schrijvershof verkleed als Sinterklaas en de Kerstman worden verhoord door een medewerker van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Er waren namelijk klachten binnengekomen van kinderen dat de twee goedheiligmannen zich niet aan het consumentenrecht hielden. Zo weigerde de Kerstman om een fiets te repareren die hij had afgeleverd met platte banden.

Webwinkels

”We brengen onder de aandacht dat de ACM veel waarde hecht aan handhaving van het consumentenrecht,” licht Diederik Schrijvershof toe. “Als je de website van de ACM bezoekt, zie je dat heel veel berichten gaan over consumentenbescherming, vaak voor online aangekochte spullen, en de ACM is heel erg bezig om webwinkels op de vingers te tikken. Goed dat ze daar aandacht voor vragen, en goed dat bedrijven weten waar ze op moeten letten. Wij brengen dat op deze wijze in beeld.”

Sinterklaas reageert niet echt schuldbewust op de verwijten: “Hoezo klachten, wij zijn de allergrootste kindervrienden, ga boeven vangen,” roept hij uit.

Zwijgplicht

Dat Sint de finesses van het strafprocesrecht niet onder de knie heeft blijkt uit zijn antwoord op de vraag of hij weleens kijkt op consumentenrecht.info: “Ik beroep me op mijn zwijgplicht.” Een grapje, zegt Schrijvershof. “Maar het is ook een verwijzing naar de manier van verhoren door de ACM. De ACM wijst verdachten altijd netjes op hun zwijgrecht, maar als die zich daarop vervolgens beroepen, krijgen ze soms te horen dat dat niet in hun voordeel spreekt. En dat is natuurlijk gek.” Overigens denken sommige klanten echt dat ze een zwijgplicht hebben in plaats van een zwijgrecht.

De ACM had daarnaast aanwijzingen dat Sinterklaas en de Kerstman de markt voor feestdagen onderling verdeelden. Het is immers erg verdacht dat de Kerstman altijd aankomt in Nederland als de Sint uit het land is vertrokken. “De ACM heeft soms verdenkingen over marktverdeling terwijl dat in werkelijkheid loos alarm is,” zegt Schrijvershof. “Maar de bedrijfsbezoeken van de ACM en verhoren hebben wel een enorme impact op de betrokkenen en die zijn lang niet allemaal zo mondig als Sint en de Kerstman.”

Zelfspot

Er zit ook zelfspot in het filmpje. “We nemen het allemaal zelf niet zo serieus. We zijn een in het mededingingsrecht gespecialiseerd kantoor. Maar er is meer in het leven dan concurrentie, zoals Kerst en Sinterklaas.”

Schrijvershof zegt dat Maverick veel positieve reacties heeft gekregen op het filmpje. Heeft de ACM ook gereageerd? “Uit betrouwbare bron hebben we vernomen dat ze het daar ook heel geestig vinden.”

Vorig jaar december werd hebben advocaten van Maverick ACM-voorzitter Martijn Snoep geparodieerd in een deep fake video.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven