Sociaal advocaten vinden plan van aanpak Weerwind onvoldoende

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) wil dat de commerciële advocatuur financieel gaat bijdragen aan het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand. De Vereniging Sociale Advocatuur Nederland en de Nederlandse Orde van Advocaten zijn niet enthousiast over zijn plan van aanpak voor de sociale advocatuur.

Delen:

money-gc9355c25d_1920 pixabay euro's
foto: Pixabay

De sociale advocatuur is een essentieel onderdeel van het rechtsbestel en de daling van het aantal sociaal advocaten baart hem zorgen, aldus Weerwind in de Kamerbrief waarin hij zijn plan van aanpak (met bijbehorende ‘menukaart’) schetst. Daarom wil hij alle mogelijkheden benutten die er zijn om de positie van de sociale advocatuur te versterken.

Fonds voor en door advocaten

Weerwind roept de commerciële advocatuur op om een bijdrage te leveren aan het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand. Hij denkt daarbij aan de oprichting van een speciaal fonds door en voor advocaten. Daaruit zou een deel van de kosten van stagiairs kunnen worden betaald (bijvoorbeeld de beroepsopleiding), maar ook andere mogelijkheden liggen open.

Opleiding

Weerwind vindt dat op universiteiten en hogescholen meer dan nu het geval is aandacht moet worden besteed aan de sociale advocatuur, door bijvoorbeeld gastcolleges. Samen met universiteiten en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderzoekt hij de mogelijkheid van een studierichting sociaal recht.

Subsidieregeling

De subsidieregeling ‘beroepsopleiding sociale advocatuur’ blijft ook dit jaar bestaan, kondigt de minister aan. Deze subsidie, waarmee kantoren de opleiding voor hun stagiairs volledig kunnen bekostigen, bestaat sinds 2021. De regeling heeft een plafond van ruim twee miljoen, per jaar kunnen 175 stagiairs er gebruik van maken.

Herijking vergoedingenstelsel

Weerwind schrijft dat met de invoering van scenario 1 van de commissie-Van der Meer de vergoedingen voor sociaal advocaten sinds 1 januari 2022 structureel zijn verbeterd, maar hij kondigt aan dat voor het vergoedingenstelsel een systeem voor een periodieke herijking wordt ontwikkeld.

Acute zorgen

Hoewel zowel de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) als de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) hebben meegedacht over het plan van aanpak van Weerwind, zijn beiden niet enthousiast over de plannen.
De acute zorgen van de VSAN – over de financiële achteruitgang van de positie van de sociaal advocaat – zijn niet meegenomen in de oplossingsrichtingen van Weerwind, aldus de vereniging. Volgens de VSAN moet het tarief waartegen sociaal advocaten rechtshulp verlenen op korte termijn worden geïndexeerd om de uitstroom een halt toe te roepen.

Noodinvestering

De NOvA vindt de aanpak van de minister eveneens onvoldoende. Er is volgens de Orde beroepsvereniging de eerste plaats aandacht nodig voor de financiële positie van sociaal advocaten, zij pleit voor een noodinvestering en een ‘toekomstbestendige indexeringsformule’.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven