De Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) presenteert dinsdag het manifest ‘Red de rechtshulp’ aan de Tweede Kamer. Een ‘noodplan’ voor de gefinancierde rechtsbijstand.
Het manifest wordt dinsdag 15 mei om 13.30 uur aan de Kamer aangeboden. Met het manifest richt de VSAN zich direct tot minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). De minister wil een herziening van het stelsel van de gefinancierde rechtsbijstand, maar richt zich daarmee volgens de VSAN ten onrechte alleen op de lange termijn en vergeet iets te doen aan het acute probleem, namelijk het jarenlange achterstallige onderhoud van het stelsel: “Het systeem stort in, steeds meer gepassioneerde advocaten stoppen met het verlenen van gefinancierde rechtsbijstand. Over een paar jaar is het te laat om de schade te repareren. De VSAN pleit ervoor om eerst noodreparaties te verrichten: herstel eerst het dak, repareer daarna pas het huis.”
In het manifest zijn drie aanbevelingen opgenomen: btw-vrijstelling voor rechtsbijstandverlening, een preferred-supplierstelsel en betere samenwerking tussen de betrokken partijen.
Momenteel is een advocaat 21 procent btw verschuldigd over het totale bedrag van de diensten die hij heeft geleverd in toevoegingzaken. Een btw-vrijstelling voor toevoegingszaken zou eenvoudig uitvoerbaar en politiek verdedigbaar zijn volgens de VSAN. “Toevoegingszaken zijn immers vergelijkbaar met bijvoorbeeld de huurtoeslag, zorgtoeslag en de kinderopvangtoeslag die zijn bedoeld voor verantwoorde huisvesting, goede zorg en toegankelijkheid van de kinderopvang.”
Om te voorkomen dat ‘onjuist opgeleide advocaten’ toevoegingszaken doen, wil de VSAN een ‘preferred supplierstelsel’ invoeren, met ervaren specialisten. “Maak samen met de VSAN en Nederlandse Orde van Advocaten door goede voorlichting aan doorverwijzers inzichtelijk welke specialisaties rechtsbijstandverleners hebben, met welke zaken ze zich bezighouden en verwijs via het Juridisch Loket rechtzoekenden zoveel mogelijk door naar deze specialisten,” stelt de VSAN.
Daarbij zou er gewerkt moeten worden aan de ontwikkeling van een digitaal verwijzingssysteem. “Dit bespaart de overheid kosten en verhoogt de kwaliteit en effectiviteit van rechtsbijstandverlening aanzienlijk.”
Tot slot voorkomt het verbeteren van de samenwerking tussen alle betrokken partijen volgens de VSAN onnodige procedures en vergroot de mogelijkheden op een buitengerechtelijke oplossing van conflicten. “Voordat mensen met juridische problemen voor hulp bij een advocaat komen zijn ze vaak al door tal van instanties gezien. Ze verschijnen in de administratie van het CJIB, hebben misschien al bezoek gehad van een deurwaarder, of ze hebben zich gemeld bij het Juridisch Loket, sociaal raadslieden, een wijk- of buurtteam. Het zou jammer zijn van het geld en de middelen om allerlei nieuwe instanties te bedenken die rechtsbijstand beter moeten maken.”
De VSAN roept de politiek en alle organisaties die betrokken zijn bij de gefinancierde rechtsbijstand op om zich achter het manifest te scharen.