Startsein voor nieuwe juridische vakvereniging over klimaat

De lancering van de nieuwe vakvereniging voor advocaten en andere juristen ‘Recht voor Klimaat’ vindt begin februari plaats, met een kick off in Amsterdam.

Delen:

Foto: Deposit

De vakvereniging wil zich gaan inzetten voor het klimaat ‘door bij te dragen aan de kennis en het bewustzijn over de rol van het recht hierin’. Als missie heeft ze ‘om juristen op dat gebied te inspireren en het recht te benutten om klimaatverandering aan te pakken’.

Danny Hoekzema is advocaat en de initiatiefnemer van de nieuwe vereniging voor klimaatrecht: “De bedoeling is een collectief op te bouwen van mensen die vanuit hun expertise kunnen nadenken over klimaatverandering en hoe we als advocaten in juridisch zin kunnen bijdragen aan de verbetering van het klimaat. We hebben besloten dat collectief in de vorm van een stichting te gaan beginnen.”

Meedenken

Het gaat volgens Hoekzema niet over klimaatactivisme à la Bénédicte Ficq, maar om het meedenken over wetten en over beleid: “Dat kan zijn van strafrechtelijke klimaat-aansprakelijkheid tot aan de verduurzaming van arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld in de vorm van een fietsvergoeding door bedrijven aan hun personeel.”

Ficq wordt overigens wel als voorbeeld gezien, in hoe zij mensen mobiliseert om over het klimaat na te denken. “In die zin vind ik haar zeker een voorbeeld voor onze generatie”, aldus Hoekzema.

Lancering

De officiële lancering van ‘Recht voor Klimaat’ is op 7 februari 2024, aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Bedoeling is uitleg te geven over de vereniging aan geïnteresseerde juristen en advocaten. Daarnaast wil men algemene en vakinhoudelijke commissies gaan vormen en een aantal experts uit de sector aan het woord laten.

Onlangs vond al een bijeenkomst plaats met zogenaamde ‘koplopers’ van de vereniging. Daarvoor bleek veel belangstelling te bestaan, ook vanuit de hoek van enkele grote advocatenkantoren en bedrijven die met verduurzaming bezig zijn.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven