Steeds meer staatsraden die eerder advocaat waren, nu 23 van de 55

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State krijgt er drie nieuwe staatsraden bij die allen advocaat zijn of waren. Het aantal staatsraden met een verleden in de advocatuur komt daarmee op 23, op een totaal van 55.

Delen:

Steeds meer staatsraden die eerder advocaat waren, nu 23 van de 55 - Mr. online
Beeld: Depositphotos

De nieuwe staatsraad die het eerst aan de slag gaat (per 1 april 2023) is Nicolien van den Biggelaar. Zij was tot 1 januari 2023 partner bij De Brauw Blackstone Westbroek. Op 1 mei begint Aletta Blomberg (nu nog advocaat en partner bij ngnb advocaten te Amsterdam) en een maand later treedt Marieke Kaajan aan. Zij is nu advocaat bij ENVIR Advocaten, ook in Amsterdam.

De meeste staatsraden hebben een carrière in de rechterlijke macht, de wetenschap, politiek of de ambtenarij achter de rug. Op dit moment telt de Afdeling bestuursrechtspraak 52 staatsraden, waar er dus binnenkort drie bijkomen.

Advocatuur

Ook van de huidige staatsraden hebben er een groot aantal een achtergrond in de advocatuur. Hofleverancier is Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn. Vier staatsraden komen van dat kantoor: Hans Bes­se­link, Eric Daalder, Bert-Jan Houtzagers en Ronald van den Tweel. Co­r­in­na Wis­sels was er ook advocaat, maar dat was zij ook bij Loeff Claeys Verbeke Sorel en Baker & McKenzie.

Van Loeff Claeys Verbeke kwam verder Onno van Veld­hui­zen, en Bowine Meijer – zij was ook verbonden aan De Brauw Blackstone Westbroek en Houthoff. Ook Jan Frans de Groot komt van Houthoff, evenals (de op 20 januari 2023 overleden) Ben Schueler – die ook weer bij Wladimiroff & Spong heeft gewerkt.

Dan zijn er nog staatsraden die waren verbonden aan KienhuisHoving en Soppe Gundelach (Jade Gun­de­lach), Allen & Overy (Si­grid He­mels), NautaDutilh (Pe­ter Knol), Advokatenkollektief Spijkenisse en Everaert Advocaten (Aldo Kuij­er), Rijpkema & Miedema Advocaten (Lies­beth Steen­dijk) en Stibbe (Aal­dert ten Veen).

Daarnaast zijn er nog vijf staatsraden die advocaat waren, maar op de website van de Raad van State staat niet bij welk kantoor. Van de veertien staatsraden in buitengewone dienst was niemand eerder advocaat.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven