Steeds meer vraag naar juridische technologie

Wolters Kluwer publiceerde onlangs wederom het Future Ready Lawyer rapport. Het brengt op basis van grensoverschrijdende enquêtes de trends in kaart op het gebied van ‘legal tech’. Juridische professionals staan onder druk door de grote uitdagingen, en vrezen dat hun organisaties hierop onvoldoende zijn voorbereid.

Delen:

Depositphotos_381436338_S-2ef5610e
beeld: Depositphotos

Het is de vierde keer dat de uitgeverij het onderzoeksrapport uitbrengt, waarin de tendensen en ontwikkelingen ten aanzien van technologie in het juridische vakgebied in kaart worden gebracht. De editie van vorig jaar stond voor een groot deel in het teken van het belang van technologie tijdens de coronacrisis. Dit jaar zijn de ogen weer als vanouds gericht op de toekomst.

Technologie steeds belangrijker

Geput is uit enquêteonderzoek onder meer dan 750 juristen in de Verenigde Staten en tien Europese landen. Het rapport wijst erop dat juridische professionals in toenemende mate onder druk staan vanwege snelle ontwikkelingen en immer hoger wordende eisen. Advocaten zijn daardoor meer dan ooit tevoren aangewezen op technologische hulpmiddelen. Zowel in Europa als de VS wordt er dan ook meer geïnvesteerd in technologie ter bevordering van  prestaties, productiviteit, relatiebeheer en talentontwikkeling.

Trends

Het rapport benoemt in grote lijnen de drie belangrijkste trends die van invloed zullen zijn op het juridische werkveld. Het overgrote deel (rond de tachtig procent) van de respondenten verwacht 1) een groeiend belang van juridische technologie, 2) toename van volume en complexiteit van informatie en 3) veranderende verwachtingen van cliënten en leidinggevenden. Tegenover deze voorziene uitdagingen staan lage verwachtingen ten aanzien van het adaptievermogen van de eigen organisatie. Een schamele 36% van de advocaten geeft aan dat hun kantoor zeer goed is voorbereid om de ontwikkelingen bij te houden.

Great resignation

Andere tendensen zijn de groei van compliancegebieden zoals Environmental, Social and Governance (ESG) en dataprivacy, en de impact van de ‘great resignation’: de beweging die door de pandemie in gang is gezet, waarin mensen massaal hun baan hebben opgezegd of anderszins een carrièrewending hebben beleefd. Ook nu geeft een meerderheid van juristen en advocaten aan te overwegen in het komende jaar hun huidige functie te verlaten. Ook springt de vermeerderde vraag naar niet-juridisch personeel en alternatieve juridische dienstverleners in het oog, alsmede een groter gebruik van externe of uitbestede middelen.

Het rapport is hier in zijn geheel te raadplegen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven