Sterke farma-advocaten vooral bij kleine kantoren

Delen:

Foto: Pexels

Het European Medicines Agency komt naar Nederland. Venturis Consulting Group zocht uit welke advocatenkantoren sterk zijn in de sectoren Healthcare, Life Sciences en patenten, en welke kansen de komst van het EMA biedt.

Op basis van de rankings van Chambers Europa 2017 heeft Nederland 21 advocatenkantoren met een hoogwaardige Healthcare, Life Sciences en/of Intellectual Property: Patent-praktijk. Volgens Robert van Beemen, als partner verbonden aan Venturis Consulting Group, lijkt er slechts een beperkt aantal kantoren te zijn die hun sterke reputatie in de Healthcare, en/of Life Sciences-sectoren weten te combineren met hun overige praktijkgroepen. Dat blijkt uit hun onderzoek.

Hoyng Rokh Monegier heeft een gemiddeld ‘band’ van 1 – de hoogst haalbare (op een schaal van 1 tot 5) – op het gebied van Life Sciences en Patenten. Axon Advocaten, Leijnse Arzt, Brinkhof, Hoyng en Vondst Advocaten zijn de enige boetieks in deze sectoren met een volgens Chambers toonaangevende reputatie, constateert Van Beemen. Van Doorne zit in de top voor Healthcare. Net daaronder zit Hogan Lovells (Life Sciences en Patenten).

Van Beemen: “Wat uit ons onderzoek opvalt is dat er in Nederland relatief veel kleine kantoren zijn met een sterke reputatie op het gebied van Healthcare en Life Sciences. Neem Axon Advocaten en Leijnse Artz: hun reputatie is (op basis van de rankings) beter dan het gemiddelde van alle 21 kantoren, terwijl hun teams relatief klein zijn. Specialiseren loont.” Enkele van de Zuidas-kantoren, zoals De Brauw Blackstone Westbroek, AKD, NautaDutilh en Allen & Overy hebben een lagere reputatiescore dan het gemiddelde. Tot kantoren met een bovengemiddeld – ‘betere’ – Pharma/Life Sciences-praktijk behoren Bird & Bird, Nysingh, Freshfields, Pels Rijcken, Simmons & Simmons en BarentsKrans – nagenoeg allemaal kantoren met minder dan honderd fee earners.

Die reputatie strookt lang niet altijd met het aantal deals dat deze kantoren in de Pharma/Life Sciences-sectoren weten te begeleiden. “Neem Allen & Overy”, zegt Van Beemen. “Dat kantoor staat niet in het bijzonder bekend om z’n Life Sciences-praktijk, maar het kantoor was in de periode 2015-2017 wel bij vijftien deals betrokken in deze sector, met een totale dealwaarde van 82 miljard euro.” NautaDutilh (gemiddeld band 4 voor Life Sciences en patenten) deed maar liefst negentien Pharma-deals. Aan de andere kant, kantoren met een hoge reputatie voor hun Life Sciences en/of Healthcare-praktijk deden nauwelijks deals – Axon Advocaten uitgezonderd (zes Pharma-deals met een dealwaarde van 700 miljoen euro).

Worden reputatie en aantallen deals gecombineerd, dan springen er twee kantoren uit: Loyens & Loeff en Van Doorne – beide sterk in Healthcare, beide een hoge reputatie (Van Doorne band 1, Loyens band 2) en beide betrokken bij aardig wat Pharma/Life Sciences-deals (Van Doorne twaalf en Loyens vijftien in de afgelopen drie jaar).

Van Beemen: “Deze twee kantoren lijken erin geslaagd hun reputatie in deze sectoren en hun M&A-praktijk te hebben gecombineerd.” Dáár liggen de kansen, volgens Van Beemen. “Kantoren die een sterke positie hebben in de M&A-markt, zouden een gerichte sectorstrategie kunnen volgen door een sterk Pharma & Life Sciences-team in te richten. En kantoren die al sterk zijn in Pharma en Life Sciences zouden hun positie verder kunnen verstevigen door hun M&A-capaciteiten beter in te zetten.”

Volgens farma-advocaten is de komst van EMA naar Amsterdam goed nieuws voor de Nederlandse advocatuur.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven