Strafrechtelijk onderzoek naar president rechtbank Limburg

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat onderzoeken of president Martina Bijker-Veen van de rechtbank Limburg strafrechtelijk moet worden vervolgd. Zij zou hebben geprobeerd een advocaat tot opstappen te dwingen in verband met mogelijke meineed.

Delen:

RBLIM-maastricht_highRes

De Hoge Raad heeft, na een verzoek van de hoofdofficier van justitie in Limburg, besloten dat het parket in Rotterdam moet onderzoeken of Bijker zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Dat schrijft NRC. Volgens de krant zou Bijker de Maastrichtse advocaat Richard Wagemans onder druk hebben gezet om de advocatuur te verlaten.

Bizar en onthutsend

Aanleiding is een civiele procedure in een privégeschil over een onbetaalde rekening tussen de advocaat en een glaszetter. De advocaat verliest de zaak. Met name “de inconsistente en ongeloofwaardige verklaring” van Wagemans heeft bijgedragen aan het bewijs, aldus de kantonrechter in de uitspraak. De kantonrechter noemt het ook “bizar en onthutsend dat beide partijen over een eenduidige kwestie (hebben ze ramen opgemeten in het pand) onder ede een zodanig diametraal verschillende verklaring afleggen dat de enige conclusie die getrokken kan worden, is dat een van die partijen bewust onder ede liegt”. Wagemans gaat na de uitspraak in hoger beroep.

Gesprek met de deken

Dat de advocaat daadwerkelijk meineed heeft gepleegd staat niet in het vonnis, maar het was voor de rechtbankpresident Bijker wel aanleiding voor een gesprek met de Limburgse deken Hans Vogels. In dat gesprek zou ze volgens Vogels hebben verzocht om Wagemans mee te delen dat ze van aangifte wegens meineed zou afzien als Wagemans (70) vrijwillig zou stoppen als advocaat.

Aangifte

De deken bracht de boodschap over aan Wagemans, die vervolgens aangifte deed tegen de president. De deken ziet zelf geen aanleiding om onderzoek naar de zaak te doen, nu meineed niet bewezen is en het hoger beroep nog loopt.
Bijker-Veen heeft in een schriftelijke verklaring aan NRC ontkend dat ze Wagemans op enige vorm onder druk heeft proberen te zetten. Het vonnis van de kantonrechter was voor haar reden om in gesprek te gaan met de deken omdat “dit het beeld van de advocaat” raakt.

Rechtbank Rotterdam

Het is nu aan het Openbaar Ministerie Rotterdam om te onderzoeken of sprake is van een redelijk vermoeden van schuld, en zo ja, of Bijker moet worden vervolgd. Mocht dat het geval zijn, dan zal de zaak door de rechtbank Rotterdam worden behandeld.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven