Strafrechtpodcast ‘napleiten’ valt in de prijzen

Napleiten, de podcast van strafpleiter Christian Flokstra (Ficq & Partners Advocaten) en misdaadjournalist Wouter Laumans, won tijdens de Dutch Podcast Awards maar liefst twee prijzen, waaronder die voor ‘beste podcast’.

Delen:

Christian Flokstra

Ook werd Napleiten uitgeroepen tot winnaar in de categorie ‘chatcast informatief’. In de podcast gaan de makers in gesprek met advocaten en officieren van justitie over bijzondere zaken die de gesprekspartners altijd zijn bijgebleven. Wekelijks verschijnt er een nieuwe aflevering op de podcastkanalen, die ook op zaterdagochtend tussen 10:00 en 11:00 is te horen op BNR Nieuwsradio.

Vakjury

Sinds 2018 worden de Dutch Podcast Awards uitgereikt op initiatief van BNR Nieuwsradio. De zestienkoppige jury bestaat voornamelijk uit podcastmakers (die niet over hun eigen werk oordelen). Tevens is er een publieksprijs, die dit jaar door misdaadpodcast Moordzaken in de wacht werd gesleept. Als grote winnaar kwam ditmaal echter de juridische podcast van Flokstra en Lomans uit de bus. De vakjury noemt de productie zeer inhoudelijk, maar nooit sensatiebelust – “wat in dit genre niet altijd vanzelfsprekend is.” De slimme opzet wordt geprezen waardoor het ook voor juridische leken altijd te volgen blijft.

Wederom succes

Het is niet voor het eerst dat de heren van Napleiten in de prijzen vallen bij de DPA. De editie van 2022 leverde hen al de winst op in de categorie ‘True Crime’. Ter gelegenheid van de nominatie destijds sprak Flokstra met Mr. over hun beweegreden om de podcast te maken. De advocaat vertelde dat hij en Laumans waren begonnen vanuit het idee dat er in de samenleving nogal eens onbegrip bestaat over het strafrecht en het functioneren van de advocaat daarbinnen. “Wij weten echter allebei vanuit onze eigen professie dat ons strafrechtsysteem best goed in elkaar zit en dat er honderden advocaten zijn in Nederland die met passie en liefde voor dat systeem hun werk doen als belangenbehartiger van een verdachte.”

Amusement

Daarnaast vinden mensen het nu eenmaal leuk om naar verhalen te luisteren over het strafrecht. Herkenbaar voor Flokstra: “Dat heb ik zelf ook en is een van de redenen dat ik ooit strafrechtadvocaat wilde worden.” Hij zag en ziet Napleiten dan ook als een soort van amusement.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven