Christian Flokstra over de nominatie van zijn strafrecht-podcast ‘Napleiten’

Mr. van de week is Christian Flokstra, strafrechtadvocaat bij Ficq & Partners Advocaten. Zijn podcast ‘Napleiten’ is in de categorie True Crime genomineerd voor de Dutch Podcast Award 2022. De winnaar wordt 14 november bekendgemaakt op BNR Nieuwsradio.

Delen:

Christian Flokstra over de nominatie van zijn strafrecht-podcast Napleiten - Mr. online
Christian Flokstra

Genomineerd, maar nog niet gewonnen. Wat vindt u van de vier andere genomineerden uit de categorie True Crime?
“Niet uit onwil, maar ik heb simpelweg geen tijd gehad om de andere genomineerde podcasts te beluisteren. Ik heb wel veel positieve commentaren gezien over In de ban van Rian.”

Vertel eens wat over de podcast voor mensen die nog nooit hebben geluisterd. Wanneer begonnen, hoeveel afleveringen, waar gaat het over?
“Journalist Wouter Laumans en ik zijn Napleiten ongeveer een jaar geleden begonnen vanuit het idee dat er in de samenleving soms veel onbegrip lijkt te zijn over de werking van het strafrecht en het functioneren van een advocaat binnen dat strafrecht. Wij weten echter allebei vanuit onze eigen professie dat ons strafrechtsysteem best goed in elkaar zit en dat er honderden advocaten zijn in Nederland die met passie en liefde voor dat systeem hun werk doen als belangenbehartiger van een verdachte.

Om dat eens beter voor het voetlicht te brengen kwamen we tot het plan om in een podcast met strafadvocaten te spreken over strafzaken die hen zijn bijgebleven. Later zijn daar ook officieren van justitie bijgekomen en onze wens is om in de toekomst ook strafrechters te ontvangen. Aan de hand van het verhaal dat de gast meebrengt bespreken en duiden we tal van belangrijke thema’s die in strafzaken vaker terugkomen.

Inmiddels zijn we 43 afleveringen verder en is het een groot succes. Gasten willen graag meedoen, de luistercijfers stijgen nog steeds en de reacties van onze luisteraars zijn altijd heel positief. Wat ons vooral tevreden stemt is dat mensen aangeven het strafrechtsysteem beter te begrijpen en de nuances meer te zien. Daarnaast slaat Napleiten denk ik ook zo aan omdat veel mensen het nou eenmaal leuk of interessant vinden om verhalen te horen uit het strafrecht. Dat heb ik zelf ook en is een van de redenen dat ik ooit strafrechtadvocaat wilde worden.”

Waarover ging uw meest populaire podcast?
“Je kunt de afleveringen qua populariteit eigenlijk slecht met elkaar vergelijken nu we zeker in de beginperiode veel minder vaste luisteraars hadden dan nu. Maar van de meest recente afleveringen is aflevering 40 met de Amsterdamse advocaat Maurice Veldman door velen wel als de beste aflevering benoemd. Bizar verhaal, een moord zonder lijk, tal van incidenten tijdens de strafzaak en een verrassend einde ná de strafzaak. En dat alles met een sympathieke oude rot uit het vak die het meemaakte en het bij ons in alle openheid allemaal vertelt.”

De hamvragen zijn: waarom doet u dit eigenlijk? En wat levert het op?
“Uitleg geven over en begrip kweken voor ons strafrechtsysteem en de functies die de verschillende procesdeelnemers daar in hebben. Daar doen we het voor. En daarnaast is het natuurlijk ook gewoon een soort van amusement om bijzondere verhalen te horen.”

Als u het voor het zeggen had…
“Zou ik de wijziging in de VI-regeling van juli 2021 direct ongedaan maken. Die wetswijziging tekent voor mij het ministerschap van Sander Dekker in het vorige kabinet. Zonder enige kennis van zaken en tegen werkelijke alle adviezen in een overwegend goed werkend en effectief onderdeel van ons strafrecht willens en wetens om zeep helpen, omdat de minister zegt het zelf niet te kunnen uitleggen aan de samenleving. Zonder daartoe ook maar enige serieuze poging te doen. Het is werkelijk diep treurig tot welk wetgevingsniveau het soms afzakt.”

Wie of wat is uw bron van inspiratie?
“Ik heb geen bronnen van inspiratie in de pure betekenis daarvan, maar je leert altijd van de mensen om je heen en waarmee je in aanraking komt als je daarvoor openstaat. Professioneel gezien heb ik veel geleerd van Sander Janssen in mijn tijd bij Cleerdin & Hamer Advocaten en daarna van Nico Meijering bij mijn huidige kantoor Ficq & Partners Advocaten. Ik zou ze geen inspiratiebronnen willen noemen en dat klinkt ook veel te klef, maar ze hebben ieder op hun eigen manier en eigen wijze wel standaarden gezet die ik nastreef als advocaat.”

Welk boek las u het laatst?
“Ik kom door het werk en gezin helaas weinig meer toe aan lezen van boeken ter ontspanning, maar ik heb in de zomer tussen het zwemmen, luiers verschonen en in leven houden van mijn kinderen Sywerts miljoenen gelezen. Maar dat zullen er velen met mij zijn geweest en het verhaal is inmiddels wel bekend.”

Wat staat er bovenaan op uw bucketlist?
“Als onze kinderen ooit op een leeftijd zijn dat ze langere tijd alleen kunnen blijven, zou ik dolgraag samen met mijn vriendin een half jaar tot een jaar weg willen gaan de wereld in en de wereld zien.”

Met wie zou u 24 uur willen doorbrengen in een gevangeniscel?
“Met niemand, behalve mijn vriendin. En dan zonder onze kinderen, geen telefoons, een goed bed, een volle koelkast en geen visueel toezicht. Zou ik misschien wel een moord voor doen.”

Hier kunt u stemmen op uw favoriete podcast.

Benieuwd naar de studententijd van Christian Flokstra? Kijk hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven