Strafwet tegen bevordering van geweld

Delen:

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie werkt aan een nieuwe wet die het bevorderen van geweld strafbaar maakt. De wet moet regelen dat bijvoorbeeld hooligans en vandalen al aangepakt kunnen worden als ze zich voorbereiden op gewelddadigheden.

Dat heeft Hirsch Ballin woensdagavond gezegd in de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid had voorgesteld de voorbereiding van openlijke geweldpleging strafbaar te stellen. De bewindsman wees de variant die CDA, PvdA en VVD daarvoor bedacht hadden af, maar kondigde gelijktijdig een eigen alternatief aan. Hij verwacht dat zijn voorstel in de praktijk beter werkt en een breder bereik heeft. Het wetsvoorstel is al voor een belangrijk deel klaar en kan binnenkort voor advies worden rondgestuurd.

Het CDA had bij de behandeling van een nieuwe wet tegen voetbalvandalisme en ernstige overlast ook gepleit voor een thuisblijfplicht voor raddraaiers. Tweede Kamerlid Coskun Cörüz wil dat burgemeesters mensen kunnen verplichten een poosje in hun woning te blijven, bijvoorbeeld tijdens een risicovolle voetbalwedstrijd. Hirsch Ballin en minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) reageerden woensdag afwijzend op dat idee. Hirsch Ballin vindt een thuisblijfplicht buiten proporties. Hij wees er ook op dat de politie een thuisblijfplicht lastiger kan handhaven dan een meldplicht.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven