Subsidie voor innovatieve rechtsbijstandsprojecten

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_91044802_s-2019
beeld: Depositphotos

Minister Dekker (Rechtsbescherming) heeft tien miljoen euro beschikbaar gesteld voor innovatie in de rechtsbijstand. Juridische dienstverleners, waaronder sociaal advocaten en mediators, kunnen subsidie krijgen voor het ontwikkelen van nieuwe manieren van werken.

De regeling wordt uitgevoerd door de Raad voor Rechtsbijstand. Die roept toekomstige aanbieders van oplossingen voor juridische problemen, zoals sociaal advocaten, juridische adviseurs, verzekeraars en mediators op zich te melden om subsidie aan te vragen.

Rechtshulppakketten

Dekker: “Om problemen van mensen sneller en beter te kunnen oplossen, willen we samen met deskundigen uit de praktijk nieuwe manieren van werken uitproberen. Stap voor stap kunnen we dan toegroeien naar een verbeterde rechtsbijstand.”
De tien miljoen euro is onderdeel van de veranderingen in het stelsel voor rechtsbijstand waaraan de minister werkt. Hij wil dat rechtshulp dichter bij mensen wordt georganiseerd en meer in samenhang met andere vormen van probleemoplossing. Voor veel voorkomende juridische problemen is het de bedoeling om te gaan werken met rechtshulppakketten. Een of meer oplossingen of oplossingsrichtingen binnen een rechtsgebied kunnen samen zo’n rechtshulppakket gaan vormen.

Betere geschiloplossing

De minister wil dat de problemen van rechtzoekenden, meer dan nu het geval is, in een zo vroeg mogelijk stadium, effectief, integraal en laagdrempelig worden opgelost. Waar dat echt niet anders kan, volgt een juridische procedure. Voor niet draagkrachtigen wordt de oplossingsroute gesubsidieerd. Het is de bedoeling dat vroege en effectieve interventies leiden tot een vermindering van het aantal (onnodige) procedures. Maar de nieuwe aanpak moet vooral zorgen voor een betere geschiloplossing, duurzame oplossingen voor rechtzoekenden en een betere vergoeding voor professionals.

Informatiebijeenkomst

Geïnteresseerden kunnen vanaf 1 maart 2020 tot en met 31 december 2020 een aanvraag voor de subsidieregeling indienen bij de Raad voor Rechtsbijstand. De activiteiten waarvoor subsidie wordt gevraagd moeten uiterlijk 31 december 2022 zijn geëindigd. Voor wie meer over de regeling wil weten organiseert de Raad op 11 februari een informatiebijeenkomst.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Gemeente Pijnacker-Nootdorp zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top