Taakstraf en huisarrest effectiever dan cel? Vanaf 2024 langlopend onderzoek

Volgend jaar start een onafhankelijk, fundamenteel en longitudinaal onderzoek naar de effecten van vrijheidsbeperkende sancties. Dit zal worden verricht door het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) in samenwerking met het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

Delen:

beeld: Depositphotos

Al jaren worden meer maatregelen opgelegd die de vrijheid beperken dan vrijheidsbenemende straffen. Het gaat daarbij om sancties als taakstraffen, elektronisch toezicht (de enkelband), voorwaardelijke celstraffen en afdoening van jeugdcriminaliteit via bureau Halt. Relatief weinig kennis bestaat echter over besluitvorming, uitvoering en gevolgen – zoals het welzijn en de sociaaleconomische positie van veroordeelden.

Lange termijn

Daarom slaan het NSCR en het WODC de handen ineen voor een langdurig en extensief onderzoek, dat tussen de vijf en tien jaar kan duren. Voor het eerst zal een grote groep minderjarigen en volwassenen gedurende langere tijd worden gevolgd en bevraagd. Hierdoor kunnen de langetermijnverbanden in beeld worden gebracht met aandacht voor aspecten als recidive en strafdoelen als vergelding en genoegdoening.

Rust

NSCR-directeur Beate Volker verwacht dat het project een voorbeeld zal vormen “van de bijdrage die fundamenteel onderzoek kan leveren aan beleidskeuzes en de praktijk.” Betrokken namens het NSCR is ook Anja Dirkzwager, die eerder al eens in gesprek met Mr. de wens uitsprak dat het debat over vrijheidsbenemende en -beperkende straffen beter gevoerd zou worden, “onderbouwd met meer gedegen kennis, in alle rust”. Die lijkt nu bewaarheid te worden.

Betrokken organisaties

Bij de totstandkoming van het programma was ook het ministerie van Justitie en Veiligheid betrokken, net als de drie reclasseringsorganisaties (Reclassering Nederland, Stichting Verslavingsreclassering GGZ, Leger des Heils Reclassering), de Raad voor de Kinderbescherming en Halt. Op 13 oktober plaatsten alle organisaties hun handtekening onder de overeenkomst.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven