Teeven wil kosten gesubsidieerde rechtsbijstand in de hand houden

Delen:

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie gaat door met de bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtsbijstand. Het toenemend beroep op rechtsbescherming en de noodzaak om deze uit te breiden, maken maatregelen onvermijdelijk om de kosten ervan in de hand te houden. Dit staat in een brief die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dwingt Nederland verdachten de mogelijkheid te bieden een advocaat te raadplegen voorafgaand aan het politieverhoor. Het gevolg is een extra tekort van 15 miljoen euro, dat ten laste komt van het budget van de gesubsidieerde rechtsbijstand. Daarom komt er een structurele verhoging van de eigen bijdragen op alle rechtsgebieden, inclusief die voor de lichte adviestoevoeging. Het extra tekort van 15 miljoen euro komt bovenop de taakstelling van 50 miljoen euro op de gesubsidieerde rechtsbijstand, die het regeerakkoord vermeldt.

Voor de hoogste inkomenscategorie gaat de eigen bijdrage van 775 euro naar 800 euro en voor de minst draagkrachtigen van 125 euro naar 190 euro. Voor de tussenliggende inkomensgroepen ligt de verhoging rond de 160 euro.

Per 1 januari 2012 gaat er ook 5% af van de vergoeding voor advocaten, waarvan bovendien de jaarlijkse indexering gecorrigeerd wordt. Rechtzoekenden zullen in bewerkelijke zaken meer gaan betalen. Omdat advocaten in die zaken veel tijd kwijt zijn is het redelijk hun opnieuw de eigen bijdrage te vragen. Verder vermindert de vergoeding van een advocaat als de zaak door de rechter niet ontvankelijk wordt verklaard. In dit geval is de haalbaarheid van de zaak verkeerd ingeschat. Bij een juiste beoordeling had de procedure sneller afgerond kunnen worden.

Teeven schrijft dat het steeds moeilijker wordt tegenvallers binnen het huidige stelsel op te vangen. De rek is eruit en daarom wil hij het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand herzien. Medio 2012 presenteert hij daartoe een voorstel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven