Juridisch nieuws

Tegenlicht schrijft brief aan Kamer: vrees toekomst rechtspraak

Beeld: Depositphotos

De groep bezorgde rechters en raadsheren verzameld onder de naam Tegenlicht heeft een brief aan de Tweede Kamer verstuurd. Daarin uiten ze hun zorgen over de werkomstandigheden en hun vrees voor de toekomst van onze onafhankelijke rechtspraak.

In de brief, in handen van Nieuwsuur, schrijft de groep dat de rechtspraak kampt met structurele overbelasting. ‘Door het nijpende tekort aan rechters en officieren van justitie en hun ondersteuning, hun structurele overbelasting en de gebrekkige ICT-voorzieningen, komt de kwaliteit van onze rechtspraak steeds meer in het gedrang.’

De groep noemt het onacceptabel dat de door KEI ontstane financiële problemen op hen worden afgewenteld. Bovendien vinden zij dat dat de Raad voor de Rechtspraak niet meer macht moet krijgen.

Gefinancierd

Ook is Tegenlicht het structureel oneens met de wijze waarop de Rechtspraak momenteel gefinancierd wordt, namelijk met een vast bedrag per afgehandelde zaak. De tijd die voor een zaak nodig is, is niet relevant.

Deze ‘outputfinanciering’ zou volgens Tegenlicht veel problemen veroorzaken, doordat het geen rekening houdt met de voorwaarden die nodig zijn om de kwaliteit van de rechtspraak te waarborgen. Rechters zouden zo onvoldoende tijd krijgen een dossier te lezen en zich te verdiepen in de moeilijke aspecten van een zaak.

Lees meer: Pijnpunt blijft, vijf jaar na ‘Leeuwarden’

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures