Tentoonstelling prenten rechtbanktekenaar Chris Roodbeen in Kunsthal Rotterdam

Delen:

Chris Roodbeen (1930) is een van de weinige tekenaars die dankzij het verbod op fotografie in de rechtbank sinds jaar en dag de misdaadverslaggeving in onze dagelijkse kranten verlevendigt. Onlangs opende in de Kunsthal Rotterdam ‘Uit het leven getekend – Rechtbanktekeningen van Chris Roodbeen’. De tentoonstelling presenteert een bijzonder tijdsbeeld van ruim vijftig jaar rechtspraak in Nederland.

Beroemde verdachten en veroordeelden passeren de revue, zoals zigeunerkoning Koko Petalo, meesteroplichter ‘heer Olivier’ en natuurlijk beroepscrimineel Willem Holleeder (zie afbeelding). Ook tekende Roodbeen bij de behandeling van zaken als de Lockerbie-aanslag, de corruptieaffaire bij ABP, de Bende van Venlo, de paskamermoord en de Heinekenontvoering. Ruim 150 tekeningen zijn, voorzien van vaak veelzeggende titels als ‘de rioolputmoord’ en ‘wurging op verzoek’ deze winter te zien in de Kunsthal.

In de halve eeuw rechtsgeschiedenis veranderen de rechtbanken zelf ook: er is sprake van een geleidelijke ontwikkeling van statige rechtszalen – met inktstelletje en ganzenveer op de tafel voor de rechter – naar de strakke rechtbanken en het moderne getuigenverhoor van nu, soms zelfs met rechtstreekse videoverbinding.

De inmiddels 86-jarige Chris Roodbeen, ooit begonnen als grafisch ontwerper, is nog steeds actief als rechtbanktekenaar. De tentoonstelling is tot 26 februari te bezichtigen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven