Thymsquare: plein voor de postuum gepromoveerde Thijmen Nuninga

‘Ode aan een jonge bevlogen Rotterdammer’, is de uitleg op het straatnaambord dat op een oude school in Rotterdam hangt. Precies een jaar na de postume promotie van Thijmen Nuninga in Leiden vond afgelopen vrijdag de onthulling van Thymsquare plaats. Het pleintje in het Oude Noorden in Rotterdam is onderdeel van een vergroeningsproject dat wordt bekostigd uit de doneeractie die de paranimfen van Nuninga op touw zetten.

Delen:

Thymsquare 2- nog meer verkleind
foto: Sam de Vette

Thijmen Nuninga was net als advocaat bij NautaDutilh begonnen toen hij anderhalf jaar geleden plotseling overleed. Kort daarvoor had hij zijn dissertatie ‘Recht, plicht, remedie’ afgerond. Na zijn dood ontstond het idee om hem tóch te laten promoveren − postuum. “Zonde als dit waardevolle onderzoek in een la zou verdwijnen. Het verdiende een openbare verdediging”, aldus promotor Willem van Boom (Radboud Universiteit) en paranimf Tim Bleeker (Vrije Universiteit), die voorafgaand aan de plechtigheid met Mr. spraken over promotie en promovendus.

Fervent Rotterdammer

In plaats van een promotiecadeau hadden de familie en paranimfen een doneeractie opgezet. Bedoeling was geld in te zamelen voor een project dat bij Nuninga zou passen. Iets dat Rotterdam duurzamer en socialer maakt moest het worden − Nuninga was een fervent Rotterdammer.

Filmhuis

Samen met bevriend jurist Roy Heesakkers (Erasmus Universiteit) nam Nuninga een paar jaar geleden het initiatief om een oud schoolgebouw nieuw leven in te blazen. In samenwerking met een maatschappelijk vastgoedontwikkelaar en een lokale architect maakten zij een plan om de Sint Janschool aan de Hammerstraat in het Oude Noorden – die al dertig jaar grotendeels leegstaat – om te toveren tot appartementen én een filmhuis, dat ook een functie voor de buurt moet hebben. Ze wonnen de inschrijving bij de gemeente.
Omdat dit gebouw zo bijzonder was voor Nuninga, was het een logische bestemming voor de opbrengsten van de doneeractie. De omgeving van het gebouw is tamelijk ‘versteend’, dus dáár kon mooi iets aan worden gedaan met het gedoneerde geld. In samenwerking met de stichtingen Groenemorgen en Aanpact gaven de nabestaanden invulling aan een ‘Groenproject voor Thijmen’.

Super Straat

foto: Sam de Vette

Het is de bedoeling om daarmee de omgeving van de school te vergroenen en te verbinden. In overleg met buurtbewoners wordt een ‘Super Straat’ gecreëerd, een straat waar het prettig is om te vertoeven, en die niet alleen wordt gebruikt als doorgangsroute of om te parkeren. Dit krijgt pas definitief zijn beslag als de school is verbouwd, maar er zijn inmiddels wat eerste aanzetten gegeven. Zo zijn rond Thymsquare boomspiegels met planten gevuld, een geveltuin aangelegd en vogelhuisjes opgehangen. Ook zijn bankjes en een picknicktafel XXL geplaatst, allemaal gemaakt van resthout. Dichtgetimmerde ramen van de school zijn in afwachting van de verbouwing door een kunstenaar opgesierd met behang met onder andere tijmbladeren.

Typisch Thijmen

“Het is fijn om te zien dat Thijmens ideeën niet alleen voortleven in het recht, maar ook in de fysieke omgeving”, zegt Tim Bleeker. Hij herkent veel van zijn beste vriend in Thymsquare en De School. “Ik was nog niet eerder binnen geweest, maar ik begreep meteen waarom hij dit gebouw nieuw leven in wilde inblazen en er zelfs wilde gaan wonen.” Hij voegt eraan toe dat het project ‘typisch Thijmen’ was. “Hij was niet alleen op een bevlogen manier met het recht bezig, maar ruimde ook veel tijd in voor vrienden en zijn omgeving. Ik heb geen idee hoe hij het deed, maar dat Thijmen ondanks zijn drukke bestaan toch zo’n groot project aanging om Rotterdam mooier en leefbaarder te maken, dat is echt iets voor hem.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven