‘Toegang tot recht is overheidstaak’

Delen:

De toegang tot het recht is een overheidstaak en dient niet afhankelijk te zijn van de vrijgevigheid van advocaten. Dat schrijven de leden van de Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten Theda Boersema en Bernard de Leest in reactie op het artikel ‘Zuidas moet sociale advocatuur te hulp schieten’ van vier advocaten, een oud-deken en een hoogleraar in NRC Handelsblad.

Regeerakkoord

Het artikel in NRC is geschreven door de advocaten Albert van Marwijk Kooy (Van Doorne), Karin van Lotringen (Hemony Advocaten), Floor Engelbertink (Van Doorn cs advocaten) en Jaap van Slooten (Stibbe) en de voormalig deken Germ Kemper en UvA-hoogleraar Mies Westerveld. Ze constateren dat het regeerakkoord geen extra geld heeft vrijgemaakt voor gefinancierde rechtsbijstand, terwijl de Commissie-Van der Meer heeft berekend dat er 125 miljoen euro bij moet.

Balkenendenorm

“Het aantal advocaten dat de sociale rechtsbijstand kundig en uit overtuiging doet, slinkt al tijden,” schrijft het zestal. “Ondertussen verdienen commerciële advocaten geregeld een veelvoud van de Balkenendenorm. De Zuidas heeft geld en talent, waarom zetten we die niet in?”

Quotumwet

De zes vinden dat de NOvA nu aan zet is. “Het is zaak dat de Orde zich dit probleem aantrekt, ook als het geld kost. Doet de Orde niets, dan kan de politiek voorwaarden verbinden aan verlening van het procesmonopolie. Zo’n voorwaarde kan een lawyerstax zijn of een quotumwet die iedereen verplicht een aantal zaken te doen voor onvermogenden. Dat zijn vergaande maatregelen waar weinig advocaten op zitten te wachten.”

Stichting 1 balie

Drie van de briefschrijvers zijn betrokken bij de ‘Stichting 1 balie’. De bedoeling daarvan is dat de grote kantoren geld en kennis ter beschikking stellen aan een fonds waarmee onder meer opleidingsplaatsen in de sociale advocatuur kunnen worden bekostigd.

Goudgerande Zuidas

Maar de Algemene Raad laat geen spaan heel van die plannen, zo blijkt uit het blog van Boersema en De Leest. “De gelden zouden alleen worden gebruikt voor advocaten in het arrondissement Amsterdam. Maar niet ieder arrondissement heeft een goudgerande Zuidas waar men met de pet langs kan gaan,” stellen Boersema en De Leest. “Het stuk in NRC vermeldt niet dat de bereidheid van Zuidaskantoren om bij te dragen gering was. Misschien wordt daarom naar de Orde gekeken?”

Vrijgevigheid

Boersema en De Leest vragen zich ook af of het zestal denkt dat de Zuidas de ontbrekende 125 miljoen euro moet ophoesten. “De schrijvers gingen met hun stichting uit van vrijgevigheid, maar kregen de pet niet vol. Nu is het kennelijk tijd voor verplichte afdrachten, in te stellen door de Orde, om het fonds gevuld te krijgen?”

Geen inkomenspolitiek

Boersema en De Leest zeggen dat de Orde geen inkomenspolitiek wil bedrijven. Verder tikken ze het zestal op de vingers omdat die de publiciteit gezocht hebben. “De auteurs zijn bekend met de verordenende bevoegdheid van de het College van Afgevaardigden (Jaap van Slooten is lid van dit CvA – red.). Je hoeft dus niet via de media de Orde tot de orde te roepen.”

Hard nodig

Tot slot stellen Boersema en De Leest dat het zoeken naar alternatieven voor het tekort in de gefinancierde rechtsbijstand heel hard nodig is. “Maar toegang tot het recht is van zodanig fundamentele aard, dat het niet slechts aan een beperkte groep overgelaten kan worden om dat voor de maatschappij te waarborgen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven