Togadriehoek Amsterdam maakt zich zorgen over afkalving van rechtsstaat

De Telegraaf vertaalde de zorgen van de Amsterdamse togadriehoek als ‘dreigend instortingsgevaar voor de rechtsstaat’. Zo ver gaan de hoofdofficier, de rechtbankpresident en de deken in de hoofdstad niet. Wel zijn ze in een opiniestuk in die krant duidelijk: ze maken zich serieuze zorgen over de ‘afkalving van de rechtsstaat’.

Delen:

Togadriehoek Amsterdam maakt zich zorgen over afkalving van rechtsstaat - Mr. Online
Rechtbank Amsterdam (foto: Rechtspraak)

Zelf zoeken ze niet snel de publiciteit, geeft het drietal toe, maar nu voelen ze een plicht ‘om ons gezamenlijk uit te spreken’. Hoofdofficier René de Beukelaer, rechtbankpresident Bart van Meegen en deken Jacqueline Schaap schrijven in een opiniestuk in De Telegraaf: “Als wetten niet worden nageleefd of oneerlijk uitpakken voor sommige burgers, is het de taak van de uitvoerende en rechterlijke macht om de balans weer recht te trekken. Wij merken dat dit evenwicht steeds vaker wordt verstoord. Die ondermijning van de rechtsstaat is een sluipend proces.” Zijzelf en hun collega’s kunnen zo steeds minder goed hun werk doen, constateren ze. “Togadragers worden bedreigd en rechterlijke uitspraken worden afgedaan als ‘ook maar een mening’.”

Online intimidatie

Bij het Radio 1-Journaal vertelde Schaap dat hun stuk al klaar lag, maar dat “wat er vorige week gebeurde” de druppel was. In een kort geding oordeelde de rechtbank Amsterdam toen dat er geen goede gronden waren om islamitische predikers de toegang tot Nederland te ontzeggen, het besluit van de ministers Van Weel en Faber was niet goed onderbouwd. Vervolgens werden privégegevens van de betreffende rechter én van zijn partner op sociale media gedeeld. De rechtbank deed aangifte van online intimidatie.

In eigen boezem

Het lijkt erop dat de togadriehoek ook de hand in eigen boezem steekt, want in een ‘stabiele rechtsstaat’ hebben alle burgers toegang tot de rechter, wordt naar slachtoffers geluisterd en worden verdachten eerlijk behandeld. De drie willen de rechtsstaat weer sterk maken, “ook in samenspraak met de burgers van onze stad”.

Jongerenraad

Jongeren spelen daarbij een belangrijke rol, vinden rechtbankpresident, hoofdofficier en deken, en ze overwegen een jongerenraad op te richten. “Niet alleen om uit te leggen hoe de rechtsstaat functioneert en waarom dat belangrijk is”, schrijven ze in De Telegraaf, “maar ook om te horen waaraan jonge mensen behoefte hebben als het gaat om recht en rechtvaardigheid, zekerheid en vrijheid.” De rechtsstaat moet volgens de togadriehoek steeds opnieuw worden vormgegeven, en “jongeren hebben daarbij bij uitstek recht van spreken”.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven