Ton Hartlief wordt AG bij de Hoge Raad

Delen:

Beeld bij Ton HartliefDe Maastrichtse hoogleraar Ton Hartlief wordt advocaat-generaal bij de Hoge Raad. De ministerraad heeft besloten hem voor te dragen op voorstel van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. Hartlief is vooral bekend door zijn gezaghebbende ‘Voorafs’ in het Nederlands Juristen Blad.

Ton Hartlief promoveerde in 1994 aan de RU Groningen bij prof. mr. C.J.H. Brunner op een proefschrift Ontbinding. In 1996 werd hij, pas 29 jaar oud, benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Sinds 2001 is hij hoogleraar in Maastricht.

Hartlief staat al jarenlang bekend als een topper in zijn vak. In 2007 werd hij in Mr. door zijn vakbroeders uitgeroepen tot de beste aansprakelijkheidsjurist van Nederland. Hij ontving hiervoor de Gouden Peer.

Cassatie-advocaat Sjef van Swaaij zegt dat de Hoge Raad en de procureur-generaal een geweldige zet hebben gedaan met het binnenhalen van Ton Hartlief. Van Swaaij noemt hem de nummer 1 van het aansprakelijkheidsrecht. “Wij mogen ons gelukkig prijzen dat de Hoge Raad, die in het verleden niet zelden door Hartlief zo kritisch gevolgd is, zich door zo’n kanon laat adviseren.”

Ook Ruth de Bock is benoemd tot advocaat-generaal. De senior raadsheer van het gerechtshof Amsterdam sprak in april 2013 harde woorden over de agenda voor de appelrechtspraak 2020. Ze zei zich “te schamen voor de agenda die nu op tafel ligt”. “Laten we negentig procent van de zaken gaan afhandelen binnen een jaar. Beginnen we daarmee, dan komt de innovatie vanzelf,”  betoogde De Bock op de Hovendag 2013. Daarmee oogstte ze een luid applaus. In 2015 schreef ze het pre-advies voor de NJV, getiteld Grip op kwaliteit. Een model voor inhoudelijke kwaliteit van rechterlijke beslissingen.

Hartlief gaat vanaf 1 april 2016 aan de slag, De Bock begint 1 februari 2016 bij de Hoge Raad.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven