Toneelstuk RACE over advocaten en racisme

Delen:

Romana Vrede

Romana Vrede

Na ‘Advocaat van de duivel’ komt er dit jaar een tweede toneelstuk over advocatuur in de Nederlandse theaters. Dit najaar brengt het Nationale Toneel de toneelvoorstelling RACE van David Mamet. RACE speelt zich af op een Amerikaans advocatenkantoor en vertelt het verhaal van twee gehaaide topadvocaten, de een zwart, de ander blank, die worden benaderd door de rijke, blanke zakenman Charles Strickland. Strickland wordt ervan beschuldigd een zwart kamermeisje in een hotel te hebben aangerand. Terwijl de media hem al hebben berecht als seksist en racist, beweert hij onschuldig te zijn. De advocaten nemen de zaak aan, waardoor ook op het advocatenkantoor zelf een vlijmscherpe strijd losbarst over ras, leugens, schuld en seks. Helemaal als een zwarte advocate in opleiding zich met de zaak bemoeit, worden zij geconfronteerd met hun eigen vooroordelen.

Het Nationale Toneel noemt RACE een snel en vilein geschreven advocatenshow. De rollen in het stuk worden vertolkt door Hein van der Heijden, Werner Kolf, Mark Rietman en Romana Vrede, onder regie van Eric de Vroedt.

De Amerikaanse David Mamet schreef in 2009 dit toneelstuk twee jaar voor de zaak rond Dominique Strauss Kahn. Mamet won de Pulitzerprijs voor zijn toneelstuk Glengarry Glen Ross en hij kreeg twee keer een Oscarnominatie, voor zijn filmscenario’s The Postmen Always Rings Twice en Wag the Dog.

Regisseur en artistiek leider Eric de Vroedt maakt sinds 2004 maakt hij naam met zijn tiendelige geëngageerd theater mightysociety. De laatste jaren werkte De Vroedt als freelance regisseur onder meer bij Toneelgroep Amsterdam en Schauspielhaus Bochum.

Eerder trok ‘Advocaat van de duivel‘ van Julian Woolford veel publiek naar de Nederlandse theaters.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven